Dorsz po sycylijsku
Przygotowanie:
Pokroić dorsza na nieduże kawałki. Podsmażyć krótko na oliwie. Zdjąć z patelni, odstawić na bok.
Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zrumienić. Dodać wino i odparować je, aby został aromat, ale bez nadmiaru płynu.
Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki, doprawić.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć część sosu pomidorowego, na nim poukładać kawałki dorsza i obsypać rodzynkami, winogronami (wcześniej przekroić je na pół i pozbawić pestek) oliwkami oraz orzeszkami.
Przykryć resztą sosu pomidorowego.
Wstawić do piekarnika na około 20-25 minut, aby składniki oddały swój smak i aromat.
Tak przygotowana ryba jest sycąca, a przy tym zaskakująco lekka, dodatki sprawiają, że danie jest po sycylijsku intensywne i słodkawe.
Smacznego!
KOMENTARZE:
Podawałem z penne, ale myślę, że równie dobrze smakowałoby z pieczywem.
Dziękuję za ciekawy przepis!