Grupa
Dorsz po sycylijsku

Dorsz po sycylijsku

Składniki:
900 g dorsza
1 cebula
2 ząbki czosnku
Puszka pomidorów w kawałkach
Garść czarnych oliwek
Garść rodzynek
Kilka winogron
Garść orzeszków piniowych (lub innych)
Sól pieprz, oliwa
Kieliszek białego wina
45 minut
2
1

Przygotowanie:

 

Pokroić dorsza na nieduże kawałki. Podsmażyć krótko na oliwie. Zdjąć z patelni, odstawić na bok.

 

Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zrumienić. Dodać wino i odparować je, aby został aromat, ale bez nadmiaru płynu.

Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki, doprawić.

 

Do naczynia żaroodpornego przełożyć część sosu pomidorowego, na nim poukładać kawałki dorsza i obsypać rodzynkami, winogronami (wcześniej przekroić je na pół i pozbawić pestek) oliwkami oraz orzeszkami.

Przykryć resztą sosu pomidorowego.

 

Wstawić do piekarnika na około 20-25 minut, aby składniki oddały swój smak i aromat.

 

Tak przygotowana ryba jest sycąca, a przy tym zaskakująco lekka, dodatki sprawiają, że danie jest po sycylijsku intensywne i słodkawe.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2

KOMENTARZE:

Autor: Alan
Nie spodziewałem się, że wyjdzie z tego przepisu coś dobrego. A jednak było bardzo smaczne. Świetna równowaga smaków. Praktycznie nic bym nie modyfikował.
Podawałem z penne, ale myślę, że równie dobrze smakowałoby z pieczywem.

Dziękuję za ciekawy przepis!

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Pożywne, sycące, pyszne
Majka Puchalska
Sycące i bogate w smaku
Bona Apetita! Blog kulinarny
Z oliwkami i mozzarellą
Beata Pszczółka
Subtelny i wyrafinowany