Słoneczny kurczak
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, obsypać solą, pieprzem, papryką, ewentualnie także innymi przyprawami.
Odstawić na pół godziny, do godziny, żeby przyprawy wniknęły głębiej.
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w słupki, seler w plasterki, cebulę w plasterki lub ósemki.
Połowę dobrze umytej cytryny pokroić w plasterki, z drugiej połowy wycisnąć sok.
Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek i sok z połówki cytryny.
Włożyć kurczaka, obsypać warzywami, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny.
Zamknąć, wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut.
Danie można podawać z ziemniakami lub ryżem.
Smakuje delikatnie i lekko, czuć dyskretną kwaskowość cytryny, ale pozostałe warzywa równoważą smaki.
Danie w sam raz na ciepły, słoneczny, letni dzień.