Grupa
Słoneczny kurczak

Słoneczny kurczak

Składniki:
Udko lub podudzie kurczaka
1 średnia cytryna
1 nieduża marchewka
1 nieduża pietruszka
1 nieduża cebula
Kawałek selera
Oliwa, sól, pieprz, papryka mielona
50 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Kurczaka umyć, obsypać solą, pieprzem, papryką, ewentualnie także innymi przyprawami.

 

Odstawić na pół godziny, do godziny, żeby przyprawy wniknęły głębiej.

 

Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w słupki, seler w plasterki, cebulę w plasterki lub ósemki.

 

Połowę dobrze umytej cytryny pokroić w plasterki, z drugiej połowy wycisnąć sok.

 

Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek i sok z połówki cytryny.

 

Włożyć kurczaka, obsypać warzywami, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny.

 

Zamknąć, wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut.

 

Danie można podawać z ziemniakami lub ryżem.

 

Smakuje delikatnie i lekko, czuć dyskretną kwaskowość cytryny, ale pozostałe warzywa równoważą smaki.

 

Danie w sam raz na ciepły, słoneczny, letni dzień.

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Może ta nazwa PASZTET nie do końca jest adekwatna, ale potrawa wyśmienita, koniecznie trzeba jej spróbować.
Magdalena Tuła
Gorące sycące danie pełne warzyw i aromatycznego parmezanu.
Beata Pszczółka
Smak jak z najlepszej włoskiej restauracji
Bona Apetita! Blog kulinarny
Z oliwkami i mozzarellą