Karkówka po włosku
Przygotowanie
Mięso solimy, pieprzymy i smażymy na patelni z obu stron. Kiedy z zewnątrz będzie już usmażone, wkładamy je na kwadrans do piekarnika, by doszło także w środku.
W tym czasie na tłuszczu pozostałym ze smażenia smażymy drobno pokrojoną cebulę.
Następnie dorzucamy po kolei pozostałe składniki: posiekany czosnek, drobno pokrojone suszone pomidory, oliwki zielone pokrojone drobno i oliwki czarne w plasterkach.
Dolewamy 2 łyżki wody i podduszamy chwilę pod przykryciem.
Potem odparowujemy wodę, dodajemy passatę pomidorową i mascarpone.
Całość powinna stać się lekko zaróżowiona, kremowa i pełna smaku.
Na talerzu układamy warstwę gęstego, kremowego sosu, a na niej gotowe mięso pokrojone w plastry. Do tego doskonale pasować będą ziemniaki puree, ewentualnie makaron z oliwą.
Urok tego dania polega na połączeniu wyrazistego smaku mięsa z łagodną elegancją włoskiego sosu, który karkówce dodaje subtelności i finezji.
Smacznego