Tradycyjne calzone
1. Przygotować ciasto według przepisu, tak jak na pizzę (czyt. wcześniejsze wpisy).
2. Ciasto uformować w kulę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
3. Mozarellę osączyć i zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami nadzienia.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i rozwałkować na cienki okrągły placek (grubości 0,5 cm) i średnicy około 25 cm.
5. Na połowę każdego placka nałożyć nadzienie, pozostawiając 2 cm od brzegu wolne. Przykryć drugą częścią placka i zlepić zwilżając wodą brzegi i dociskając je widelcem.
6. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 oC.
7. Podawać na ciepło.
Jak już wspomniałam, nadzienie można przygotować na wiele sposobów, w zależności od upodobań, jak zresztą każdą pizzę.