Calzone bianco
Przygotowanie
Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier, oliwę, dodajemy wodę i mieszamy w misce koncówką łyżki, następnie zagniatamy dość długo, zbijamy ciasto wałkiem kilka razy.
Teraz odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na minimum 40 minut.
Ciasto przykrywamy woreczkiem i ściereczką.
Po 40 minutach znowu ugniatamy i odstawiamy na 20-30 minut, ciasto musi podwoiś swoją objętość.
Dzielimy ciasto na 6 porcji, rozwłkowujemy cienko w formie kwadratów, smarujemy pesto, nakładamy dodatki, dokładnie sklajemy.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podsypujemy mąką z każdej strony.
Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na maxa.
Wiecie co?
To poezja!!!!
Bona Apetita!
UWAGA!
Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje na swoim blogu Dobrawa, zajrzyj tutaj:
http://bonaapetita.blogspot.com