Grupa
Calzone bianco

Calzone bianco

Składniki:
Na 6 porcji

ciasto:
400g mąki pszennej typu 750
20g dożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
szklanka ciepłej wody

farsz:
3 kulki mozarelli
zielone oliwki bez pestek w zalewie
trochę wędzonego boczku
pesto pietruszkowe
1
0

Przygotowanie

Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier, oliwę, dodajemy wodę i mieszamy w misce koncówką łyżki, następnie zagniatamy dość długo, zbijamy ciasto wałkiem kilka razy.


Teraz odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na minimum 40 minut.


Ciasto przykrywamy woreczkiem i ściereczką.


Po 40 minutach znowu ugniatamy i odstawiamy na 20-30 minut, ciasto musi podwoiś swoją objętość.


Dzielimy ciasto na 6 porcji, rozwłkowujemy cienko w formie kwadratów, smarujemy pesto, nakładamy dodatki, dokładnie sklajemy.


Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podsypujemy mąką z każdej strony.


Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na maxa.


Wiecie co?
To poezja!!!!

Bona Apetita!

 

 

UWAGA!

Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje na swoim blogu Dobrawa, zajrzyj tutaj:

http://bonaapetita.blogspot.com

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Wspomnienie włoskiej prowincji
Beata Pszczółka
Rozgrzewający i pełen smaku
Bona Apetita! Blog kulinarny
Z oliwkami i mozzarellą
Majka Puchalska
Sycące i bogate w smaku