Polenta z grzybami
Przygotowanie:
Zagotować półtora litra wody, posolić.
Wsypać polentę cienkim strumieniem, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, aby polenta nie zbiła się w grudki. Po mniej więcej minucie można przestać mieszać i zostawić gotującą się polentę na małym ogniu, aby cały czas lekko bulgotała.
Co kilka minut zamieszać całość, dokładnie od dna. Gotowanie powinno trwać nieco ponad pół godziny, do 40 minut.
Kiedy gęsta masa sama będzie odchodzić od łyżki, wtedy polenta jest gotowa i można zdjąć ją z ognia.
Dodać masło i bardzo dokładnie je wmieszać w polentę.
Grzyby obrać i pokroić w spore kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić grzyby, usmażyć do miękkości. Dodać rozdrobniony czosnek i solidną szczyptę aromatycznego tymianku.
Na sam koniec dodać mascarpone i kiedy zacznie się roztapiać, dokładnie rozprowadzić je z grzybami, aby powstał kremowy sos.
Na talerz nałożyć polentę, a na nią wyłożyć aromatyczny sos z grzybowo-serowy. W ten sposób płynna część sosu wniknie w polentę.
Od razu jeść. Ze smakiem :)