Grupa
Tort wielkanocny

Tort wielkanocny

Składniki:
80 g rukoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g ryżu arborio
150 ml białego wina
50 g parmezanu
100 g mrożonego (rozmrożonego) groszku zielonego
2 pomidory
4 jajka
3 łyżki świeżego majeranku
sól, pieprz
50 g bułki tartej
0,5 l bulionu warzywnego
1,5 godz
1
0

1. Cebulę i czosnek posiekać. Rukolę grubo pokroić. Pomidory sparzyć i posiekać.

2. Oliwę rozgrzać w dużym garnku, Smażyć cebulę i czosnek przez 4-5 min. aż staną się miękkie. Dodać ryż i chwilę razem smażyć.

3. Wlać połowę wywaru i mieszając gotować aż ryż wchłonie płyn.

4. Wlać wino i gotować dotąd, aż wszystko zostanie wchłonięte - ok. 15 min.

5. Parmezan zetrzeć, majeranek posiekać - dodać do ryżu wraz z groszkiem, rukolą, pomidorami, pieprzem i solą. Jajka roztrzepać i wymieszać z masą.

6. Gotową mieszanką wypełnić foremkę i wyrównać wierzch łyżką.

7. Posypać całość bułką tartą.

8. Potrawę zapiekać przez 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Podawać na ciepło.

 

 

Tort ten wspaniale smakuje z sałatą skropioną oliwą i octem balsamicznym - przepis w DODATKACH.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Wyrafinowane i proste
Magdalena Tuła
Sycące danie podawane w czasie uroczystego wielkanocnego obiadu jako danie główne, po rosole z kluseczkami.
Beata Pszczółka
Cudownie różnorodna i obłędnie smaczna
Beata Pszczółka
Sycące i pachnące lasem