Tort wielkanocny
1. Cebulę i czosnek posiekać. Rukolę grubo pokroić. Pomidory sparzyć i posiekać.
2. Oliwę rozgrzać w dużym garnku, Smażyć cebulę i czosnek przez 4-5 min. aż staną się miękkie. Dodać ryż i chwilę razem smażyć.
3. Wlać połowę wywaru i mieszając gotować aż ryż wchłonie płyn.
4. Wlać wino i gotować dotąd, aż wszystko zostanie wchłonięte - ok. 15 min.
5. Parmezan zetrzeć, majeranek posiekać - dodać do ryżu wraz z groszkiem, rukolą, pomidorami, pieprzem i solą. Jajka roztrzepać i wymieszać z masą.
6. Gotową mieszanką wypełnić foremkę i wyrównać wierzch łyżką.
7. Posypać całość bułką tartą.
8. Potrawę zapiekać przez 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Podawać na ciepło.
Tort ten wspaniale smakuje z sałatą skropioną oliwą i octem balsamicznym - przepis w DODATKACH.