Calzone z dwoma farszami
Przygotowanie
Ciasto:
Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier, oliwę, dodajemy wodę i mieszamy w misce koncówką łyżki, następnie zagniatamy dość długo, zbijamy ciasto wałkiem kilka razy.
Teraz odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na minimum 40 minut.
Ciasto przykrywamy woreczkiem i ściereczką.
Po 40 minutach znowu ugniatamy i odstawiamy na 20-30 minut, ciasto musi podwoić swoją objętość.
Farsz ze szpinakiem:
Na oliwie lekko podgrzewamy posiekany czosnek, dodajemy zamrożony szpinak i na małym ogniu doprowadzamy do rozmrożenia, tak aby czosnek się nie przypalił. Lekko solimy, dodajemy ser, mieszamy i gotowe.
Farsz z mięsem i pomidorami:
Podmażamy mięso bez tłuszczu. Dodajemy posiekany czosnek, cebulę, po około 2 minutach mieszania wrzucamy zawartość puszki pomidorów, solimy, dodajemy chili i gotujemy, aż płyn wyparuje.
Bona Apetita!
UWAGA!
Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje na swoim blogu Dobrawa, zajrzyj tutaj: