Grupa
Kotlety w sosie pomidorowo-winnym

Kotlety w sosie pomidorowo-winnym

Składniki:
4 kotlety schabowe
3 łyżki rozgniecionych nasion kopru włoskiego
1/2 puszki rozdrobnionych pomidorów w zalewie
Kieliszek czerwonego wina, najlepiej Chianti
Sól, pieprz, oliwa
30 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Rozbite kotlety oprószyć z obu stron pieprzem i 2 łyżkami nasion kopru włoskiego. Usmażyć  na oliwie na średnim ogniu.

 

Zwiększyć ogień, dodać pomidory i wino Chianti.

 

Po minucie, dwóch zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i pozostawić na kwadrans, aby mięso i składniki połączyły się w jeden pełny smak. W tym czasie można mięso odwrócić na drugą stronę.

 

Zdjąć mięso z patelni, do sosu pomidorowo-winnego dodać resztę nasion kopru włoskiego, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez 5 minut, by sos wchłonął aromatyczny zapach i smak kopru, a przy okazji troche zredukował.

 

Polać mięso sosem i od razu podawać.

 

Smacznego!

 

Można serwować z różnymi dodatkami, na przykład z groszkiem z pancettą.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Aromatyczne i kolorowe
Jowita Grzeszczyk
Pełne smaku i aromatu
Magdalena Tuła
Pożywne danie główne z makaronem i mięsem drobiowym.
Majka Puchalska
Wykwintne i proste