Mięso na sposób chłopski
Przygotowanie:
Mięso mielone posolić, popieprzyć, wrzucić na patelnię na odrobinę oliwy.
Drewnianą łopatką podzielić je w trakcie smażenia na niezbyt drobne kawałki.
Po kilku minutach smażenia dodać pół kieliszka wina Chianti lub innego czerwonego wina o mocnym i wyrazistym charakterze.
Tu nie powinno być zbyt delikatnie.
Mięso wchłonie wino i nabierze bardziej intensywnego smaku.
Dorzucić posiekaną cebulę i niezbyt drobno pokrojone pieczarki.
Zamieszać, dodać resztę wina, przykryć.
Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, przyprawić, dodać bób i groszek.
Zostawić jeszcze na chwilę, żeby wszystko się połączyło i równomiernie ogrzało. Zdjąć z ognia.
Podawać do jedzenia z pieczonymi ziemniakami, ale równie dobrze będzie smakować z pajdą prawdziwego wiejskiego chleba.
Dobroć smaku!