Risotto z warzywami
Składniki:
1. Cebulę, paprykę i cukinię drobno pokroić. Sałatę porwać na kawałki - bez zgrubiałych części.
2. Cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę. Kiedy oliwa zacznie bulgotać, dodać sałatę, a po chwili także pozostałe warzywa, szczyptę soli i peperoncino. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
3. Dodać ryż, dobrze wymieszać go z warzywami i gotować jeszcze 2 minuty.
4. Wlać część bulionu i kiedy ryż zacznie go wchłaniać, dodać jeszcze tyle płynu, by przykryć wszystkie składniki. Gotować od czasu do czasu mieszając.
5. Kiedy ryż wchłonie bulion, zdjąć garnek z kuchenki.
6. Dodać masło, delikatnie wymieszać i podawać z parmezanem.
Przepis z książki Beth Elon "Smakując Toskanię".
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Ciekawy w smaku sos do ryżu z nutką oliwkowej goryczki.
Magdalena Tuła
Sycące danie podawane w czasie uroczystego wielkanocnego obiadu jako danie główne, po rosole z kluseczkami.