Potrawka z bakłażana
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dorzucić pokrojoną w półplasterki cebulę.
Dać im kilka minut na wspólne podsmażenie, aby ich intensywne smaki połączyły się ze sobą.
Dorzucić posiekany ząbek czosnku.
Bakłażana pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię, dodać 2-3 łyżki wody, aby lekko się poddusił. Powinno wystarczyć 10-15 minut.
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę lub w plastry i dorzucić do bakłażana. Podobnie postąpić z dwoma pomidorami – pokroić je w grubą kostkę i wrzucić na patelnię. Zamieszać wszystko, doprawić i zostawić na kilka minut, aby smaki się połączy. Nie za długo, aby pomidory nie straciły jędrności.
Można na talerzu posypać obficie posiekanymi ziołami, wedle uznania. Ale i bez ziół potrawa jest równie dobra, chociaż wygląda dość niepozornie. Idealny, lekki posiłek na niezbyt ciepły dzień.