Grupa
Potrawka z bakłażana

Potrawka z bakłażana

Składniki:
1 bakłażan
3-4 ziemniaki
2 pomidory
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
100 g boczku
Sól, pieprz, oliwa
30 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Ziemniaki obrać i ugotować.  

 

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dorzucić pokrojoną w półplasterki cebulę.

Dać im kilka minut na wspólne podsmażenie, aby ich intensywne smaki  połączyły się ze sobą.

Dorzucić posiekany ząbek czosnku.

 

Bakłażana pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię, dodać 2-3 łyżki wody, aby lekko się poddusił. Powinno wystarczyć 10-15 minut.

 

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę lub w plastry i dorzucić do bakłażana. Podobnie postąpić z dwoma pomidorami – pokroić je w grubą kostkę i wrzucić na patelnię. Zamieszać wszystko, doprawić i zostawić na kilka minut, aby smaki się połączy. Nie za długo, aby pomidory nie straciły jędrności.

 

Można na talerzu posypać obficie posiekanymi ziołami, wedle uznania. Ale i bez ziół potrawa jest równie dobra, chociaż wygląda dość niepozornie. Idealny, lekki posiłek na niezbyt ciepły dzień.  

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Doskonałe na mały głód
Beata Pszczółka
Cudownie różnorodna i obłędnie smaczna
Magdalena Tuła
Sycące danie podawane w czasie uroczystego wielkanocnego obiadu jako danie główne, po rosole z kluseczkami.
Magdalena Tuła
Odnalazłam cudowne wiosenne zielone risotto przygotowane z młodymi liśćmi szpinaku. Polecam.