Farro z grzybami
Przygotowanie:
Namoczone wcześniej grzyby ugotować w nieco ponad pół litra wody.
Następnie odsączyć je, zachowując wodę z gotowania.
Grzyby pokroić dość grubo.
Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek.
Dodać ugotowane i pokrojone grzyby, dorzucić roztarty w dłoniach tymianek, przemieszać, pozostawić na patelni 3-4 minuty.
Następnie dodać surowy orkisz.
Dalej gotuje się to danie tak jak risotto, należy je systematycznie podlewać wywarem grzybowym i pozostawić na małym ogniu pod przykryciem, aby płyn nie wyparował, a dał się wchłonąć ziarnom orkiszu.
Sprawdzać systematycznie, czy nie trzeba zamieszać lub uzupełnić płynu.
Po mniej więcej 30-40 minutach farro będzie już pękate, miękkie i doskonale aromatyczne.
Dodać mascarpone, dokładnie rozmieszać, aby ser połączył się z potrawą, zdjąć z ognia i jeść.
Danie jest sycące, aromatyczne, smaczne, a przy tym prezentuje się naprawdę oryginalnie.