Grupa
Krem z mieszanych warzyw

Krem z mieszanych warzyw

Składniki:
2 marchewki
1 szklanka świeżej młodej fasolki szparagowej (ale mrożona też może być)
2 cukinie
1 cebula
1 por
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
2 szklanki sosu beszamelowego
3 jajka
1/2 szklanki tartego parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz
starta gałka muszkatołowa
bułka tarta
1,5 h
1
0

1. Warzywa pokroić niezbyt drobno, na kawałki.

2. Oliwę rozgrzać, wrzucić warzywa, troszkę posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu.

3. Kiedy część wody odparuje, dodać garść bułki tartej, by wchłonęła pozostały płyn. Zdjąć z palnika.

4. Przygotować sos beszamelowy, a następnie ubić jajka z parmezanem i wymieszać z sosem.

5. Dodać warzywa, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać i umieścić w głębokim naczyniu do pieczenia. Posypać z wierzchu bułką tartą i piec przez 30 - 40 minut, aż krem się zetnie, a wierzchnia część potrawy się przyrumieni.

 

 

Przepis ten pochodzi z książki Beth Elon "Smakując Toskanię".

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Aromatyczne i kolorowe
Majka Puchalska
Wykwintne i proste
Jowita Grzeszczyk
Pełne smaku i aromatu
Beata Pszczółka
Sycące i pachnące lasem