Krem z mieszanych warzyw
Składniki:
1. Warzywa pokroić niezbyt drobno, na kawałki.
2. Oliwę rozgrzać, wrzucić warzywa, troszkę posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu.
3. Kiedy część wody odparuje, dodać garść bułki tartej, by wchłonęła pozostały płyn. Zdjąć z palnika.
4. Przygotować sos beszamelowy, a następnie ubić jajka z parmezanem i wymieszać z sosem.
5. Dodać warzywa, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać i umieścić w głębokim naczyniu do pieczenia. Posypać z wierzchu bułką tartą i piec przez 30 - 40 minut, aż krem się zetnie, a wierzchnia część potrawy się przyrumieni.
Przepis ten pochodzi z książki Beth Elon "Smakując Toskanię".
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY