Crostini z wątróbką i tuńczykiem
Jest to przepis zamieszczony przez Beth Elon w książce "Smakując Toskanię". Jest bardzo prosty, a oferuje nam na prawdę złożony smak i warto poświęcić chwilkę, żeby przygotować tę smakowitą przekąskę.
1. Czosnek pokroić na plasterki i podsmażyć na oliwie.
2. Kiedy tylko oliwa zacznie bulgotać, dodać tuńczyka i wątróbki.
3. Gdy wątróbki stracą czerwony kolor, dodać wino i pozwolić mu odparować.
4. Dodać koncentrat pomidorowy i tyle wody, by przykryła tuńczyka i wątróbki.
5. Gotować przez około 15 min. Następnie dodać pietruszkę, sól i pieprz, zmiksować.
6. Bagietkę pokroić w ukośne kromki i posmarować pastą.
Można też wcześniej pokrojoną bagietkę posmarować delikatnie oliwą i podpiec w piekarniku (ok. 10 min) i wtedy posmarować przygotowaną pastą.