Grupa
Crostini z wątróbką i tuńczykiem

Crostini z wątróbką i tuńczykiem

Składniki:
5 wątróbek z kurczaka
1 puszka tuńczyka w oleju (ok. 17 dag) dobrze osączonego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 malutki kieliszek porto
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 posiekana natka pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz
bagietka
45 min.
1
0

Jest to przepis zamieszczony przez Beth Elon w książce "Smakując Toskanię". Jest bardzo prosty, a oferuje nam na prawdę złożony smak i warto poświęcić chwilkę, żeby przygotować tę smakowitą przekąskę.

1. Czosnek pokroić na plasterki i podsmażyć na oliwie.

2. Kiedy tylko oliwa zacznie bulgotać, dodać tuńczyka i wątróbki.

3. Gdy wątróbki stracą czerwony kolor, dodać wino i pozwolić mu odparować.

4. Dodać koncentrat pomidorowy i tyle wody, by przykryła tuńczyka i wątróbki.

5. Gotować przez około 15 min. Następnie dodać pietruszkę, sól i pieprz, zmiksować.

6. Bagietkę pokroić w ukośne kromki i posmarować pastą.

 

Można też wcześniej pokrojoną bagietkę posmarować delikatnie oliwą i podpiec w piekarniku (ok. 10 min) i wtedy posmarować przygotowaną pastą.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Soczysty i wyrafinowany
Beata Pszczółka
Zabawne i świeże, jak włoskie lato
Beata Pszczółka
Niespodziewanie pyszny