Gnocchi na szpinaku
Przygotowanie:
Czosnek rozdrobnić, wrzucić na oliwę i chwilę podsmażać. Dodać szpinak, rozmrozić, podsmażyć, odparować nadmiar płynu. Mieszać co jakiś czas, kiedy szpinak będzie gotowy, przyprawić go na ostro.
Nie żałować pieprzu, ostrej papryczki lub innych ulubionych przypraw o mocnym smaku.
Chodzi o to, by stworzył wyraziste w smaku dopełnienie dla delikatnych gnocchi.
Na koniec można dodać łyżkę masła, aby szpinak nabrał bardziej kremowej konsystencji.
Ziemniaki ugotować. Po ugotowaniu, przecisnąć przez praskę, ubić lub zmielić.
Do jeszcze ciepłych dodać jajko, sól, pieprz. Wymieszać.
Potem stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto, aż stanie się spójne, miękkie i będzie odchodzić od ręki.
Ciasto podzielić na niewielkie porcje, a następnie z każdej z nich zrobić wałeczek o przekroju palca. Wałeczek pokroić na 2-centymetrowe kawałki.
Gnocchi gotować w osolonej wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Na talerzu ułożyć najpierw pierzynkę z przyprawionego na pikantnie szpinaku, a to odsączone z wody gnocchi. Jeść od razu.
Smacznego!