Spaghetti aglio olio e peperoncino
Składniki:
Przygotowanie:
Oczywiście gotujemy pastę w osolonej wodzie al dente a nawet trochę mniej niż al dente.
Papryczkę i czosnek siekamy, dodajemy na patelnię podlewając oliwą, solimy i lekko aromatyzujemy, tak aby nam się nic nie przypaliło.
Jeśli nie jesteście odporni na ostre potrawy, musicie koniecznie usunąć pestki z papryczki i miąższ, to daje największą ostrość!
Gdy spaghetti będzie już al dente dodajemy na patelnię, mieszamy i już!
Znacie coś prostszego?
Bona Apetita!
UWAGA!
Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje na swoim blogu Dobrawa, zajrzyj tutaj:
KOMENTARZE:
Autor: szymon
Piszesz aglio olio e "peperoncino" a dodajesz chili. Przepis prawdziwy wyglada tak że do oliwy właśnie na oko dodajemy 2-3 ząbki czosnku przekrojone na pół oraz 1-2 papryczki peperoncino suszone również przekrojone na pół. Po 5 min smażenia wyciągamy czosnek i papryczki, wrzucamy ugotowany makaron al dente mieszamy plus dla wyglądu trochę suszonej natki pietruszki. względnie można na osobnej patelni podsmażyć parzony boczek pokrojony w kostkę (długo na wolnym ogniu aż będzie "crunchy") dorzucic oczywiście bez wytopionego tłuszczu. mieszamy smacznego,
Autor: Gosia
Do tego dodaje sie posiekana na drobno pietruszkę ;)
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY