Bucatini z pomarańczą
Przygotowanie:
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy.
Dorzuć posiekaną cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli, a boczek zacznie kusić zapachem, dodaj groszek i białe wino, najlepiej lekkie, półwytrawne.
Niech się dusi bez przykrycia.
Pomarańczę obierz, odfiletuj, z resztek odciśnij sok.
Kiedy wino odparuje, dodaj sok z pomarańczy i cząstki pomarańczy.
Dokładnie zamieszaj, przykryj i pozwól, by smaki się przeniknęły.
Makaron ugotuj, odlej.
Kiedy groszek będzie miękki, wrzuć na patelnię makaron, dokładnie wymieszaj.
Po minucie zdejmij z ognia.
Nakładaj. Całość możesz posypać parmezanem pokrojonym w wiórki.
Potrawa ma delikatnie słodkawy smak.
Słodycz cytrusów często pojawia się w daniach z południa Włoch i chętnie łączy się z warzywami i mięsami, choć nam może się to wydawać nieco zaskakujące.
Warto spróbować.