Grupa
Bucatini z pomarańczą

Bucatini z pomarańczą

Składniki:
250 g makaronu bucatini
1 pomarańcza
Dwie garście groszku świeżego lub mrożonego
20 dag boczku
1 mała cebula
Ser typu parmezan, grana padano
Oliwa, sól, pieprz
Mały kieliszek białego wina
25 minut
7
0

Przygotowanie:

 

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy.

Dorzuć posiekaną cebulę.

Kiedy cebula się zeszkli, a boczek zacznie kusić zapachem, dodaj groszek i białe wino, najlepiej lekkie, półwytrawne.

Niech się dusi bez przykrycia.

 

Pomarańczę obierz, odfiletuj, z resztek odciśnij sok.

Kiedy wino odparuje, dodaj sok z pomarańczy i cząstki pomarańczy.

Dokładnie zamieszaj, przykryj i pozwól, by smaki się przeniknęły.

 

Makaron ugotuj, odlej.

Kiedy groszek będzie miękki, wrzuć na patelnię makaron, dokładnie wymieszaj.

Po minucie zdejmij z ognia.

Nakładaj. Całość możesz posypać parmezanem pokrojonym w wiórki.

 

Potrawa ma delikatnie słodkawy smak.

Słodycz cytrusów często pojawia się w daniach z południa Włoch i chętnie łączy się z warzywami i mięsami, choć nam może się to wydawać nieco zaskakujące.

Warto spróbować.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 7
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Subtelne i eleganckie
Jowita Grzeszczyk
Kolorowe i smaczne
Jowita Grzeszczyk
Klasyczny smak
Bona Apetita! Blog kulinarny
Włoska prostota i klasyka