Grupa
Penne z bakłażanem i serem

Penne z bakłażanem i serem

Składniki:
250 g makaronu penne (lub innego o dość wyrazistej strukturze)
1 bakłażan
Kawałek sera provolone (albo innego, który się roztapia pod wpływem ciepła, np. mozzarella do zapiekania)
Sól, pieprz, oliwa
Można też dodać kilka łyżek czerwonego wina lub aceto balcamico dla zaostrzenia smaku
25 minut
2
0

Przygotowanie:

 

Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i dusić na małym ogniu, aż zmięknie.

 

Przyprawić solą, pieprzem, można dodać wino lub aceto balsamico.

 

Pozostawić na ogniu, żeby bakłażan zmienił się w gęsty sos.

 

Dodać ser pokrojony w kostkę, wymieszać.

 

Doprowadzić do stanu, gdy ser zacznie się ciągnąć.

 

Wrzucić ugotowany makaron, wymieszać i od razu podawać.

 

Danie nie wygląda zbyt apetycznie, ale jest naprawdę pyszne.

 

Proste, nie atakuje wielością doznać smakowych, za to połączenia sera i bakłażana jest tu naprawdę smakowite.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Romana Bielecka-Krupa
Pikantne i aromatyczne
Jowita Grzeszczyk
Proste, pyszne, sycące
Majka Puchalska
Intensywny, mocny, nieco męski
Bona Apetita! Blog kulinarny