Grupa
Pikantne linguine
Danie ostre.

Pikantne linguine

Składniki:
250 g długiego makaronu (np. linguine, tagliatelle)
100 g wędliny o mocnym, pikantnym smaku (np. paprykowe salami, chorizo)
Garść zielonych oliwek
Sól, pieprz, oliwa
Tarty parmezan
15 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a jego aromatyczność i wyrazistość są naprawdę godne uwagi. Wszystko zajmie ci nie więcej niż kwadrans.

 

Makaron ugotować.

 

Na patelnię wrzucić pokrojoną w paski wędlinę. Im bardziej pikantna, tym lepiej. Podsmażać ją przez chwilę na oliwie, aż doprawiona papryką wędlina odda oliwie nieco czerwonego koloru. Dorzucić oliwki. Wymieszać, zostawić na dwie minuty.

 

Dodać makaron. Wymieszać dokładnie.

 

Nakładać na talerz, posypać obficie parmezanem.

 

Miłośnicy ostrych smaków mogą do tego makaronu dodać czosnku, a jeśli wędlina wyda im się zbyt łagodna, jeszcze trochę ostrej papryki .

 

Jeść od razu, bo pikantne dania najlepiej smakują, dopóki są gorące. Wtedy pokazują cały swój charakter.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Romana Bielecka-Krupa
Pikantne i aromatyczne
Jowita Grzeszczyk
Kolorowe i smaczne
Beata Pszczółka
Aromatyczne i efektowne
Jolanta Pasek
Penne z tuńczykiem, mozzarellą i czarnymi oliwkami