Penne oliwkowe
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotować makaron.
Pancettę lub boczek pokroić w kawałki (cienkie paski lub kostkę), wrzucić na patelnię, podsmażyć. Nie doprowadzać do zezłocenia i chrupkości.
Drobniutko posiekać czarne oliwki, szczypiorek i pietruszkę.
Oliwki dorzucić do boczku i dać im kilka minut na małym ogniu, by wzajemnie przeniknęły się smakiem.
Ugotowany makaron wrzucić na patelnię, dodać szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać. Jeśli boczek był chudy i nie wytopił się tłuszcz, można dodać ze 2-3 łyżki oliwy, żeby wszystko składniki lepiej przylgnęły do makaronu.
Nałożyć na talerz, posypać obficie tartym parmezanem.
Jeść póki ciepłe. Smacznego.
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Pyszny i prosty sos do makaronu, całe danie sycące i również proste. Warto zapamiętać.