Grupa
Penne oliwkowe

Penne oliwkowe

Składniki:
250 g makarony, najlepiej typu rurki (np. penne)
150 g pancetty lub boczku
150 g czarnych oliwek
½ pęczka cienkiego szczypioru
½ natki pietruszki
Sól, pieprz, ewentualnie odrobina oliwy
Tarty parmezan
25 minu
2
0

Przygotowanie:

 

Ugotować makaron.

 

Pancettę lub boczek pokroić w kawałki (cienkie paski lub kostkę), wrzucić na patelnię, podsmażyć. Nie doprowadzać do zezłocenia i chrupkości.

 

Drobniutko posiekać czarne oliwki, szczypiorek i pietruszkę.

 

Oliwki dorzucić do boczku i dać im kilka minut na małym ogniu, by wzajemnie przeniknęły się smakiem.

 

Ugotowany makaron wrzucić na patelnię, dodać szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać. Jeśli boczek był chudy i nie wytopił się tłuszcz, można dodać ze 2-3 łyżki oliwy, żeby wszystko składniki lepiej przylgnęły do makaronu.

 

Nałożyć na talerz, posypać obficie tartym parmezanem.

 

Jeść póki ciepłe. Smacznego.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Szybkie i proste
Magdalena Tuła
Pyszny i prosty sos do makaronu, całe danie sycące i również proste. Warto zapamiętać.
Claudia Ruscello
Treściwe i bogate w smaki
Beata Pszczółka
Pełne południowego słońca