Tortellini w koronie z cukinii
Przygotowanie:
Pierożki tortellini wrzucić na gotującą się wodę i gotować według przepisu.
W tym czasie pokroić cukinię na cienkie plastry.
Na patelnię wlać trochę oliwy, wrzucić cukinię i lekko podsmażyć z obu stron.
Zdjąć plastry z patelni, a w ich miejsce wrzucić pokruszoną gorgonzolę. Intensywnie mieszać. Kiedy się rozpuści, jest gotowa.
Na talerz wykładamy gotowe pierożki tortellini, wokół robimy efektowną koronę z plasterków cukinii i polewamy zewnętrzny pierścień roztopionym sosem o bardzo intensywnym smaku. Można polać całe danie, ale gorgonzola jest mocna w smaku, więc należy ją traktować jak dodatek, a nie dominujący składnik dania.
Makaronowe pierożki w towarzystwie podsmażonej cukinii i slodkawo-pikantnego sosu w kolorze blu smakują wybornie.
Smacznego.