Walentynkowe ravioli
Przez żołądek do serca? Tak!!!
Tym ravioli traficie do serca ukochanego lub ukochanej w 100 procentach. Poduszeczki w kształcie serca nadziewane farszem z dyni i ricotty na pikantnej pierzynce z pomidorów. zmysłowo? O taaak ;)
Przygotowanie:
Do miksera wsypać mąkę, semolinę, dodać sól, oliwę, wbić jajka. Wymieszać dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Może się lepić do ręki. Jeśli będzie zbyt suche, można dodać 1-2 łyżki wody i dalej wyrabiać.
Wyjąć ciasto, zrobić kulkę, oprószyć mąką, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Dynię obrać, pokroić na ćwiartki. Wlać na dno garnka żaroodpornego oliwę i położyć gałązkę rozmarynu. Włożyć dynię i obtoczyć ją w oliwie, posypać odrobiną soli.
Wstawić do piekarnika i zapiekać 30 minut, aż dynia zmięknie, ale nie zrumieni się (po 20 minutach przykryć garnek przykrywką lub folią, żeby dynia się poddusiła).
W międzyczasie zrobić sos.
Puszkę pomidorów włożyć do rondelka, rozgnieść pomidory i dusić aż sos zgęstnieje.
Dodać chili, cukier, sól i łyżkę śmietany. Zamieszać, aby całość się połączyła. Zdjąć garnek z ognia, żeby śmietana się nie zwarzyła.
Zrumienić cebulę na łyżce masła.
Upieczoną dynię przełożyć do miski (rozmaryn wyrzucić) i rozgnieść widelcem. Dodać starty parmezan, ricottę, cebulę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na gładką masę.
Na rozwałkowane ciasto nakładamy po łyżeczce farszu w równych odstępach, przykrywamy drugim płatem ciasta. Dociskamy brzegi wokół farszu i wykrawamy ravioli foremką w kształcie serca.
Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 4-5 minut. Wyjmujemy, kiedy są jeszcze al dente.
Wlewamy na talerz sos pomidorowy, układamy na nim ugotowane ravioli.
Podajemy polane masełkiem i posypane orzeszkami pinii oraz wiórkami parmezanu.
Do dania doskonale pasuje półwytrawne białe wino.