Grupa
Walentynkowe ravioli

Walentynkowe ravioli

Składniki:
CIASTO:
360 g mąki pszennej
40 g semoliny
4 jajka
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

FARSZ:
1/2 dyni piżmowej (ok. 400 g)
1/2 drobno pokrojonej
łyżka masła
3 łyżki oliwy z oliwek
gałązka rozmarynu
100 g ricotty
30 g parmezanu startego
szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej
pieprz, sól

SOS POMIDOROWY:
1 puszka pomidorów pellati
szczypta cukru
szczypta chilli
łyżka śmietany
sól

DO DEKORACJI
garść orzeszków piniowych
2 łyżki klarowanego masła
kilka listków szałwi
1 godzin
2
1

Przez żołądek do serca? Tak!!!

Tym ravioli traficie do serca ukochanego lub ukochanej  w 100 procentach. Poduszeczki w kształcie serca nadziewane farszem z dyni i ricotty na pikantnej pierzynce z pomidorów. zmysłowo? O taaak ;)

 

 

Przygotowanie:


Do miksera wsypać mąkę, semolinę, dodać sól, oliwę, wbić jajka. Wymieszać dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie i elastyczne.

 

Może się lepić do ręki. Jeśli będzie zbyt suche, można dodać 1-2 łyżki wody i dalej wyrabiać.  

Wyjąć ciasto, zrobić kulkę, oprószyć mąką, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.

 


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

 

Dynię obrać, pokroić na ćwiartki. Wlać na dno garnka żaroodpornego oliwę i położyć gałązkę rozmarynu. Włożyć dynię i obtoczyć ją w oliwie, posypać odrobiną soli.

 

Wstawić do piekarnika i zapiekać 30 minut, aż dynia zmięknie, ale nie zrumieni się (po 20 minutach przykryć garnek przykrywką lub folią, żeby dynia się poddusiła).


W międzyczasie zrobić sos.

 

Puszkę pomidorów włożyć do rondelka, rozgnieść pomidory i dusić aż sos zgęstnieje.

Dodać chili, cukier, sól i łyżkę śmietany. Zamieszać, aby całość się połączyła. Zdjąć garnek z ognia, żeby śmietana się nie zwarzyła.

 

Zrumienić cebulę na łyżce masła.


Upieczoną dynię przełożyć do miski (rozmaryn wyrzucić) i  rozgnieść widelcem. Dodać starty parmezan, ricottę, cebulę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na gładką masę.


Na rozwałkowane ciasto nakładamy po łyżeczce farszu w równych odstępach, przykrywamy drugim płatem ciasta. Dociskamy brzegi wokół farszu i wykrawamy ravioli foremką w kształcie serca.


Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 4-5 minut. Wyjmujemy, kiedy są jeszcze  al dente.


Wlewamy na talerz sos pomidorowy, układamy na nim ugotowane ravioli.

 

Podajemy polane masełkiem i posypane orzeszkami pinii oraz wiórkami parmezanu.

Do dania doskonale pasuje półwytrawne białe wino.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2

KOMENTARZE:

Autor: Tajemniczy wielbiciel
Nie dość, że pyszne to też piękne - cała Romana - pyszna i piekna:)

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Wyraziste i prościutkie
Romana Bielecka-Krupa
Zmysłowa przyjemność
Bona Apetita! Blog kulinarny
Beata Pszczółka
Charakterne