Penne z gorgonzolą
Składniki:
Przygotowanie:
Wstawiamy wodę na makaron. Kiedy się zagotuje, solimy i wrzucamy penne. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarł do dna.
W tym czasie wrzucamy na patelnię szpinak. Mieszamy, żeby nie przywarł i żeby odparować nadmiar wody.
Kiedy trochę zgęstnieje, kruszymy ser gorgonzola do szpinaku i dokładnie mieszamy, żeby rozpuścił się i połączył ze szpinakiem. Powstanie zielony sos o serowym, bardzo intensywnym aromacie. Posolić, można popieprzyć.
Gotowy makaron odcedzić i wrzucić ddo sosu. Dokładnie wymieszać.
Na talerzu posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
Jeść od razu, bo kiedy sos ostygnie, zrobi się mniej aromatyczny.
Smacznego.
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Pyszny i prosty sos do makaronu, całe danie sycące i również proste. Warto zapamiętać.