Grupa
Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Składniki:
250 g makaronu spaghetti
100 g boczku
1 jajko i 2 żółtka
100 g drobno tartego parmezanu
Sól, pieprz, oliwa
20 minut
4
0

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć  na patelni.

 

W tym czasie ugotować makaron.

 

W misce dokładnie rozmieszać jajko i żółtka, dodać tarty parmezan, sól i dużo pieprzu. To danie naprawdę bardzo lubi pieprz.

 

Ugotowany makaron wrzucić na patelnię do usmażonego, lekko chrupiącego boczku.

Zamieszać i wyłączyć gaz pod patelnią.

 

Wlać masę jajeczno-parmezanową i szybko wszystko wymieszać.

Gorący makaron i boczek sprawią, że jajka nie będą surowe, a nie będą nieapetycznie ścięte, jak stałoby się wtedy, gdybyśmy zostawili patelnię na ogniu.

 

Na talerzu można jeszcze dodać pieprzu. Można też posypać danie drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Według różnych przepisów do carbonary dodaje się też cebulę i śmietanę, ale w wersji najbardziej tradycyjnej nie ma ich w potrawie.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

4
liczba głosów: 4
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Kremowe i wyraziste
Jolanta Pasek
Penne z tuńczykiem, mozzarellą i czarnymi oliwkami
Index Food
Morskie wspomnienie