Spaghetti alla carbonara
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
W tym czasie ugotować makaron.
W misce dokładnie rozmieszać jajko i żółtka, dodać tarty parmezan, sól i dużo pieprzu. To danie naprawdę bardzo lubi pieprz.
Ugotowany makaron wrzucić na patelnię do usmażonego, lekko chrupiącego boczku.
Zamieszać i wyłączyć gaz pod patelnią.
Wlać masę jajeczno-parmezanową i szybko wszystko wymieszać.
Gorący makaron i boczek sprawią, że jajka nie będą surowe, a nie będą nieapetycznie ścięte, jak stałoby się wtedy, gdybyśmy zostawili patelnię na ogniu.
Na talerzu można jeszcze dodać pieprzu. Można też posypać danie drobno posiekaną natką pietruszki.
Według różnych przepisów do carbonary dodaje się też cebulę i śmietanę, ale w wersji najbardziej tradycyjnej nie ma ich w potrawie.