Grupa
Fusilli z prosciutto i oliwkami

Fusilli z prosciutto i oliwkami

Składniki:
250 g makaronu o grubej strukturze (fusilli, kolanka, świderki)
kilka cienkich plastrów prosciutto crudo
1 duży pomidor lub 2 średnie
duża garść zielonych oliwek
200 g sera mozzarella do zapiekania
15 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Makaron ugotować.

 

Szynkę pokroić na paski. Jeśli nie uda się kupić prosciutto crudo, można ją zastąpić inną szynką dojrzewającą. Ostatecznie dobrym boczkiem pokrojonym w cieniusieńkie plasterki, on też odda potrawie bogaty smak.

 

Każdą oliwkę pokroić na 4-5 części, najładniej wygląda w formie maleńkich plasterków.

Pomidory w kostkę.

 

Na patelnię wrzucić na oliwę szynkę, oliwki i pomidor. Posolić popieprzyć, pozostawić przez chwilę, tyle ile trzeba. By składniki się ogrzały i przeniknęły wzajemnie smakiem i aromatem.

 

Wrzucić makaron, wymieszać dokładnie.

Nałożyć na talerz. Posypać po wierzchu mozzarellą startą na tarce o dużych oczkach.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Aromatyczne i efektowne
Bona Apetita! Blog kulinarny
Jowita Grzeszczyk
Charakterny i pikantny
Beata Pszczółka
Charakterne