Grupa
Bucatini cacio e pepe

Bucatini cacio e pepe

Składniki:
250 g długiego makaronu (bucatini, spaghetti)
Spory kawałek sera pecorino
Sól, pieprz, oliwa
15 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Na patelnię wlać trochę oliwy, wrzucić świeżo ugotowany makaron, posypać startym serem i pieprzem.

 

Zamieszać, poczekać chwilę, aż ser zacznie lekko zmieniać konsystencję, zdjąć z ognia i od razu nakładać na talerze.

 

Tajemnicą tego dania jest duża ilość pieprzu i naprawdę duża ilość startego sera (powinno tego wyjść ze dwie duże garści).

 

Ser pecorino występuje w różnych odmianach, do tego dania najlepiej sprawdzi się pecorino romano lub toscano (pecorino sardo ma nieco inny posmak i tu może się gorzej odnaleźć).

 

I to wszystko. Dwa proste, ale intensywne składniki i makaron może zdobywać świat. Naprawdę warto go spróbować.

 

Smacznego

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Majka Puchalska
Na zdrowie!
Jowita Grzeszczyk
Pełne smaku i radości
Majka Puchalska
Intensywny, mocny, nieco męski
Beata Pszczółka
Absolutna włoska klasyka!