Grupa
Spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami

Składniki:
400 g mielonego mięsa (wołowe lub wieprzowe)
1 jajko
2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
1 gruba kromka białego pieczywa namoczona w 2 łyżkach mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
300 ml pomidorowej passaty
400 ml bulionu wołowego
350 g makaronu spaghetti
1 łyżeczka cukru
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
50 min +
15
0

1. W dużej misce wymieszać dokładnie mięso z jajkiem i łyżką natki pietruszki, doprawić do smaku.

2. Wycisnąć i rozdrobnić palcami pieczywo i dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać. Doprawić.

3. Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na dużej tacy. Odstawić na pół godziny.

4. Rozgrzać oliwę na dużej patelni i smażyć klopsiki partiami. Odłożyć na talerz.

5. Po usmażeniu klopsików do patelni wlać passatę, bulion, dodać łyżeczkę cukru i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 20 min.

6. Ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z odrobiną masła.

7. Połączyć makaron z sosem i klopsikami, posypać parmezanem i świeżą natką.

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

3.4
liczba głosów: 15
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Majka Puchalska
Pełne charakteru
Jowita Grzeszczyk
Oryginalny, intensywny smak
Jowita Grzeszczyk
Klasyczny smak
Jowita Grzeszczyk
Klasycznie i ze smakiem