Grupa
Makaron z oliwą i czosnkiem

Makaron z oliwą i czosnkiem

Składniki:
250 g makaronu - najlepiej penne rigate, ale może być każdy duży makaron
4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
twardy ser typu parmezan
sól

15 min
5
0
Makaron z oliwą i czosnkiem

Potrawa ta jest łatwa do przygotowania nawet dla mało wprawnego kucharza. Jedyne czego potrzeba to odrobina czasu i podstawowe składniki. Trzeba uważać, aby nie przypalić czosnku! Dlatego nie wolno za długo go smażyć, a także razem z makaronem tylko chwilę obsmażać. I już można zachwycić się cudownym smakiem i aromatem domowego jedzenia rodem z Włoch.

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
2. Oliwę rozgrzewamy w garnku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka sekund, dodajemy makaron, mieszamy i trzymamy na ogniu kolejne kilka sekund. Można dosolić do smaku.
3. Wykładamy na talerze, posypujemy tartym serem.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

4.2
liczba głosów: 5
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Treściwie i gorąco
Beata Pszczółka
Aromatyczne i efektowne
Jowita Grzeszczyk
Wyraziste i prościutkie
Index Food
Morskie wspomnienie