Grupa
Spaghetti z kiełbasą w sosie pomidorowym

Spaghetti z kiełbasą w sosie pomidorowym

Składniki:
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki białego octu winnego (np. Ponti)
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine (np. Olitalia)
300 g makaronu spaghetti (np. de Cecho)
200 g kiełbasy śląskiej
2 puszki krojonych pomidorów z czosnkiem (np. Valfrutta)
1 biała cebula
suszona bazylia, sól i pieprz
20 minut
2
0

Przygotowanie:

 

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.

 

Odcedzamy i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, aby się nie kleił.

 

W międzyczasie na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy oregano, bazylię i dodajemy ocet winny.

 

Następnie wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów z czosnkiem i całość doprowadzamy do wrzenia.

 

Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę śląską i cebulę.

 

Dodajemy kiełbasę do przygotowanego sosu pomidorowego i całość dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy listkiem bazylii.

 

 

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

4
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Zabawne i smakowite
Beata Pszczółka
Aromatyczne jak z oliwnego gaju
Jowita Grzeszczyk
Oryginalne i z charakterem
Beata Pszczółka
Włoskie klimaty