Rigatoni ze szpinakiem i serem
Przygotowanie:
Na patelnię wlać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w cieniutkie plasterki i boczek pokrojony w kostkę. Podsmażyć.
Dodać szpinak oraz trochę wody, pozostawić na małym ogniu kilka minut. Jeśli wrzucamy świeże liście szpinaku, trzeba poczekać, aż pod wpływem temperatury zmiękną i „przywiędną”.
W tym czasie do gotującej się wody wrzucić makaron, zamieszać, posolić, gotować minutę krócej niż wskazuje producent makaronu.
Przed odcedzeniem makaronu nabrać do kubeczka trochę wody z gotowania.
Do szpinaku dodać serek Philadelhia, dokładnie rozprowadzić.
Wrzucić makaron na patelnię z sosem szpinakowym-serowym. Jeśli sos jest za gęsty, dodać trochę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
Podawać ciepłe, posypane startym parmezanem.
Smacznego!
In italiano:
In una padella scaldate 4 cucchiai d’olio in cui farete rosolare la cipolla tagliata finemente e la pancetta a cubetti. Aggiungete le foglie di spinaci, fate appassire, aggiungete un po’ d’acqua e portate e cottura. Nel frattempo in una pentola fate bollire dell’acqua, salate, e cuocete i rigatoni. Un minuto prima della cottura, spegnete il fuoco, scolate la pasta, lasciando da parte un po’ d’acqua di cottura, che potrebbe servirvi in seguito. Sciogliete il philadelphia nella padella con gli spinaci e in ultimo aggiungete la pasta, che farete saltare per circa un paio di minuti. Se il condimento risultasse troppo denso, aggiungete un po’ d’acqua di cottura della pasta. Servite ben caldo con una spolverata di parmigiano.