Żółte spaghetti
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”:
Przygotowanie:
Zagotuj dużo wody na makaron.
W tym czasie włóż szafran do jak najmniejszego rondelka – na przykład do topienia masła – zalej go marsalą. Zagotuj, a gdy wino zawrze, zdejmij rondelek z ognia i odstaw, żeby napar naciągnął.
Gdy woda na makaron się zagotuje, posól ją i ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu, sprawdzając, czy jest gotowe 2 minuty przed upływem wyznaczonego czasu. Spaghetti musi być al dente (lekko twardawe w środku), bo dogotuje się później w sosie.
Kiedy spaghetti się gotuje, przyrządź śmietanowy sos: wymieszaj trzepaczką w niewielkiej misce jajka, ser oraz śmietanę, doprawiając szczyptą soli i pieprzu.
Zanim odcedzisz makaron, nabierz do kubeczka wody, w której się gotował, a odcedzone spaghetti przełóż z powrotem do garnka.
Dodaj masło i przemieszaj na małym ogniu. Dolej 2 łyżki zachowanej wody do rondelka z marsalą i szafranem, a następnie zalej makaron tym płynem. Przemieszaj, żeby makaron się nim pokrył, przyjrzyj się, jak nabiera głębszego, szafranowego odcienia, po czym zdejmij garnek z ognia.
Wlej śmietanę z jajkami i serem do garnka z makaronem, delikatnie i starannie wszystko wymieszaj, dopraw do smaku i rozłóż do 2 ogrzanych misek lub talerzy. Podaj z miseczką startego parmezanu.
Smacznego!