Grupa
Zapiekanka makaronowa z prosciutto

Zapiekanka makaronowa z prosciutto

Składniki:
250 g makaronu typu rurki (np. penne, zitti)
1 puszka zielonego groszku
2/3 opakowania serka mascarpone
Kilka plastrów włoskiej szynki typu prosciutto crudo
Oliwa, sól, pieprz, ulubione zioła suszone
50 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Do przygotowania tej zapiekanki można wykorzystać nadwyżki makaronu ugotowanego wcześniej lub przygotować ją od podstaw, gotując makaron na świeżo, specjalnie do tego dania.

 

Formę do zapiekania wysmarować oliwą, trochę oliwy wlać też na spód. Ugotowany al dente makaron wymieszać z groszkiem i serem mascarpone. Wszystko przyprawić solą, pieprzem, można dodać ulubione zioła, na przykład tymianek czy oregano.

 

Mieszankę nałożyć do formy. Starannie wygładzić, a na wierzchu rozłożyć cieniutkie plastry prosciutto. To zapobiegnie przesuszeniu, a podczas jedzenia nada zapiekance lekko mięsny, wyrafinowany smak. Szynka włoska ma wyjątkowy dar dodawania potrawom smaku.

 

Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 180 stopni) i zapiekać przez mniej więcej pół godziny. Wszystkie składniki są już gotowe do spożycia, więc wspólne zapiekanie ma im tylko pozwolić się połączyć w smakach.

 

Jeść na ciepło i ze smakiem. To proste danie, któremu trudno się oprzeć.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Majka Puchalska
Błyskawiczne do przygotowania
Majka Puchalska
Lekkie i radosne jak wakacje na Sycylii
Jowita Grzeszczyk
Wyraziste i prościutkie