Zapiekanka makaronowa z prosciutto
Przygotowanie:
Do przygotowania tej zapiekanki można wykorzystać nadwyżki makaronu ugotowanego wcześniej lub przygotować ją od podstaw, gotując makaron na świeżo, specjalnie do tego dania.
Formę do zapiekania wysmarować oliwą, trochę oliwy wlać też na spód. Ugotowany al dente makaron wymieszać z groszkiem i serem mascarpone. Wszystko przyprawić solą, pieprzem, można dodać ulubione zioła, na przykład tymianek czy oregano.
Mieszankę nałożyć do formy. Starannie wygładzić, a na wierzchu rozłożyć cieniutkie plastry prosciutto. To zapobiegnie przesuszeniu, a podczas jedzenia nada zapiekance lekko mięsny, wyrafinowany smak. Szynka włoska ma wyjątkowy dar dodawania potrawom smaku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 180 stopni) i zapiekać przez mniej więcej pół godziny. Wszystkie składniki są już gotowe do spożycia, więc wspólne zapiekanie ma im tylko pozwolić się połączyć w smakach.
Jeść na ciepło i ze smakiem. To proste danie, któremu trudno się oprzeć.