Grupa
Ravioli dyniowe z masłem szałwiowym i orzechami piniowymi

Ravioli dyniowe z masłem szałwiowym i orzechami piniowymi

Składniki:
CIASTO:
360 g mąki pszennej
40 g semoliny
4 jajka
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

FARSZ:
1/2 dyni piżmowej (ok. 400 g)
1/2 drobno pokrojonej
łyżka masła
3 łyżki oliwy z oliwek
gałązka rozmarynu
100g ricotty
30 g parmezanu startego
szczypta gałki muszkat0łowej świeżo startej
pieprz, sól

MASŁO SZAŁWIOWE
80 g masła klarowanego
10-15 listków świeżej szałwi
garść orzeszków piniowych uprażonych
1 godzin
2
0

Oszaleć można ze szczęścia! Taki to smak :) Z trudem powstrzymywałam się, aby nie zjeść farszu, zanim owinę go w ciasto. Nieskomplikowane danie, które oczaruje wszystkich. Młodych i starych, chudych i grubych, smutnych i wesołych, niejadków i żarłoków ;) Polecam, mniam, mniam.



Przygotowanie:


Do miksera wsypać mąkę, semolinę, dodać sól, oliwę i wbić jajka. Wymieszać dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Może się lepić do ręki. Jeśli będzie zbyt suche można dodać 1-2 łyżki wody i dalej wyrabiać.

 

Wyjąć ciasto, zrobić kulkę, oprószyć mąką, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.


Zrobić farsz.

 

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dynię obrać, pokroić na ćwiartki. Wlać na dno garnka żaroodpornego oliwę i położyć gałązkę rozmarynu. Położyć dynię i obtoczyć ją w oliwie, posypać odrobiną soli.

 

Wstawić do piekarnika i zapiekać 30 minut, aż dynia zmięknie, ale nie zrumieni się (po 20 minutach przykryć garnek przykrywką lub folią, żeby dynia się poddusiła).
Zrumienić cebulę na łyżce masła.


Upieczoną dynię przełożyć do miski (rozmaryn wyrzucić) i  rozgnieść widelcem.

Dodać starty parmezan, ricottę, cebulę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na gładką masę.


Na rozwałkowane ciasto nakładamy po łyżeczce farszu w równych odstępach, przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy brzegi wokół farszu i wykrawamy ravioli.

 

Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 4-5 minut. Wyjmujemy, kiedy są jeszcze  al dente.

W czasie, gdy pierożki się gotują, rozpuścić na rozgrzanej patelni masło, dodać listki szałwiowe.


Ravioli podawać polane masełkiem i posypane orzeszkami piniowymi oraz wiórkami parmezanu.


Smacznego :)

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Majka Puchalska
Intensywny, mocny, nieco męski
Bona Apetita! Blog kulinarny
Włoska prostota i klasyka
Jowita Grzeszczyk
Klasyczny smak
Jowita Grzeszczyk
Klasycznie i ze smakiem