Grupa
Makaron żytni z orzeszkami

Makaron żytni z orzeszkami

Składniki:
250 g makaronu żytniego
Duża garść ulubionych orzeszków
1 nieduży bakłażan
1 łyżka sera mascarpone
Sól, pieprz, oliwa
20 minut
1
0

Przygotowanie:

Bakłażana przekroić na pół, posmarować oliwą i wstawić do piekarnika na mniej więcej 40 minut.

 

Orzeszki obrać ze wszelkich łupin i skórek, a następnie pokroić bardzo drobno.

 

Nie mielić, bo w tym daniu powinno się wyczuwać drobinki orzechów.

 

Upieczony miąższ bakłażana wydrążyć, rozdrobnić dokładnie, aby powstała pulpa bakłażanowa.

 

Wrzucić na patelnie, dodać sól, pieprz, ewentualnie także inne przyprawy zaostrzające smak masy (np. papryka czy odrobina aceto balsamico).

 

Dorzucić rozdrobnione orzeszki i łyżkę mascarpone, który sprawi, że całość stanie się bardziej kremowa.

 

Dorzucić ugotowany makaron, dokładnie wymieszać, aby masa wypełniła każdy makaronowy zakamarek.

 

Tak przygotowany makaron na pierwszy rzut oka wygląda, jakby prawie nic do niego nie dodano, dlatego na talerzu warto go udekorować czymś kolorowym, np. pomidorkami koktajlowymi.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Majka Puchalska
Pełne charakteru
Majka Puchalska
Błyskawiczne do przygotowania
Majka Puchalska
Co za zapach i smak!
Beata Pszczółka
Aromatyczne i efektowne