Makaron żytni z orzeszkami
Przygotowanie:
Bakłażana przekroić na pół, posmarować oliwą i wstawić do piekarnika na mniej więcej 40 minut.
Orzeszki obrać ze wszelkich łupin i skórek, a następnie pokroić bardzo drobno.
Nie mielić, bo w tym daniu powinno się wyczuwać drobinki orzechów.
Upieczony miąższ bakłażana wydrążyć, rozdrobnić dokładnie, aby powstała pulpa bakłażanowa.
Wrzucić na patelnie, dodać sól, pieprz, ewentualnie także inne przyprawy zaostrzające smak masy (np. papryka czy odrobina aceto balsamico).
Dorzucić rozdrobnione orzeszki i łyżkę mascarpone, który sprawi, że całość stanie się bardziej kremowa.
Dorzucić ugotowany makaron, dokładnie wymieszać, aby masa wypełniła każdy makaronowy zakamarek.
Tak przygotowany makaron na pierwszy rzut oka wygląda, jakby prawie nic do niego nie dodano, dlatego na talerzu warto go udekorować czymś kolorowym, np. pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!