Słupki cukiniowo-pomidorowe
Przygotowanie:
Przepis jest prościusieńki, doskonały, gdy wpadną niezapowiedziani goście lub nie chce nam się zbyt długo stać przy garach.
Cukinię i pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
Gorgonzolę pokroić w plastry.
W naczyniu żaroodpornym układać w formie słupków lub jak kto woli pięknych starożytnych kolumn niczym w sycylijskim Agrigento – plaster cukinii, plaster pomidora, plaster sera. I tak dwa, trzy razy.
Można poeksperymentować z jeszcze większą wysokością, ale powyżej trzech warstw konstrukcja robi się mało stabilna.
Ważne, by na wierzchu zawsze był ser.
Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na 30 minut. Cukinia może być lekko al dente, nie trzeba jej doprowadzać do całkowitej miękkości.
Wyjmujemy, nie czekamy zbyt długo, aż wystygnie i jemy.
Pyszne.