Jajko na sałatce włoskiej
Przygotowanie:
Nastawić wodę do gotowania.
W tym czasie odsączyć mozzarellę z zalewy, pokroić ją w kostkę lub w paski.
Pomidory suszone pokroić w paski, oliwki można na pół lub na talarki. Rukolę porwać na kawałki. Jak komu pasuje. Ważne, by nie rozdrobnić składników za bardzo. Sałatka powinna być dość wyrazista w fakturze. Posolić, popieprzyć, dokładnie wymieszać.
Jajko wybić ostrożnie do miseczki, uważając, by nie naruszyć żółtka. Kiedy woda zagotuje się, dodać do niej łyżkę octu i delikatnie wlać jajko do wody, częściowo zanurzając miseczkę i przechylając ją tak, by jajko samo wypłynęło. Nie robić z tego z wysokości, bo żółtko się rozleje! Widelcem lub łyżką zagarniać białko tak, aby tworzyło jedną całość.
Po 2-3 minutach wyjąć jajko z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Ostrożnie ułożyć je na wierzchu sałatki włoskiej. Można posypać ulubionymi ziołami. Dopiero wtedy przekłuć i pozwolić wypłynąć żółtku na sałatkę.
Można podać z grzanką. Jeść od razu, by żółtko nie zaschło nieapetycznie na wierzchu potrawy.
Na końcu zrobić klasyczne włoskie scarpetto, czyli wycieranie najlepszych pozostałości z talerza skórką od chleba. Czynność niezwykle smakowita :)