Grupa
Jajko na sałatce włoskiej

Jajko na sałatce włoskiej

Składniki:
1 jajko
1/2 mozzarelli
4-5 suszonych pomidorów
łyżka zielonych oliwek
Kilka liści rukoli
Sól, pieprz
1 łyżka octu
15 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Nastawić wodę do gotowania. 

 

W tym czasie odsączyć mozzarellę z zalewy, pokroić ją w kostkę lub w paski. 

Pomidory suszone pokroić w paski, oliwki można na pół lub na talarki. Rukolę porwać na kawałki. Jak komu pasuje. Ważne, by nie rozdrobnić składników za bardzo. Sałatka powinna być dość wyrazista w fakturze. Posolić, popieprzyć, dokładnie wymieszać.

 

Jajko wybić ostrożnie do miseczki, uważając, by nie naruszyć żółtka. Kiedy woda zagotuje się, dodać do niej łyżkę octu i delikatnie wlać jajko do wody, częściowo zanurzając miseczkę i przechylając ją tak, by jajko samo wypłynęło. Nie robić z tego z wysokości, bo żółtko się rozleje! Widelcem lub łyżką zagarniać białko tak, aby tworzyło jedną całość.

 

Po 2-3 minutach wyjąć jajko z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Ostrożnie ułożyć je na wierzchu sałatki włoskiej. Można posypać ulubionymi ziołami. Dopiero wtedy przekłuć i pozwolić wypłynąć żółtku na sałatkę. 

 

Można podać z grzanką. Jeść od razu, by żółtko nie zaschło nieapetycznie na wierzchu potrawy.

 

Na końcu zrobić klasyczne włoskie scarpetto, czyli wycieranie najlepszych pozostałości z talerza skórką od chleba. Czynność niezwykle smakowita :)

 

 

 

 

 

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Bardzo szybka i zaskakująco smaczna sałatka do przygotowania tuż przed podaniem na stół.
Magdalena Tuła
W sezonie na spotkania przy stole pod chmurką polecam grillowane warzywa. Niebo w ustach...
Jolanta Pasek
Frittata z cukinią i mozarellą
Beata Pszczółka
Ciasteczka o smaku parmezanu