Bakłażan faszerowany
Przygotowanie:
Bakłażana umyć, pozbawić końcówek i pokroić wzdłuż na plastry. Po odjęciu części zewnętrznych (zaokrąglonych) powinny zostać 3-4 plastry. Ponieważ bakłażan nie będzie smażony, tylko zapiekany, nie trzeba go wcześniej solić i pozbawiać nadmiaru wody.
Do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia wlewamy odrobinę oliwy na spód.
Następnie układamy warstwami naprzemiennie: plaster bakłażana, plaster szynki, plaster sera. Na wierzchu powinien znaleźć się ser.
Pomidory mieszamy z łyżką oliwy i dodajemy do bakłażana. Można nakładać po odrobinie pomiędzy warstwy, najlepiej na bakłażana. Można też gotową przekładankę otulić pomidorowym sosem, pozwalają,, by jego nadmiar spłynąć swobodnie na dno naczynia. W czasie pieczenia będzie on nawilżał potrawę, doda mu soczystości i słodyczy.
Przekąska najlepsza jest na ciepło, nie odkładajmy więc zbyt długo jedzenia.
Zresztą trudno będzie się oprzeć smakowitym zapachom.