Grupa
Fettucine z łososiem na pikantnie

Fettucine z łososiem na pikantnie

Składniki:
250 g długiego makaronu typu wstęgi (fettucine, linguini)
Filet z łososia
1 czerwona papryka słodka
Spora szczypta ostrej papryki w proszku
1 cebula
3-4 łyżki białego wina
Oregano, sól, pieprz, oliwa
20 minut
2
0

Przygotowanie:

 

Łososia pokroić na nieduże kawałki, wrzucić na patelnię, podsmażyć na oliwie.

 

Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną cebulę, dodać wino i dusić na małym ogniu, aż zmięknie.

 

Doprawić, dodać ostrą paprykę według uznania, ostrożnie, by nie przesadzić.

 

Dodać ugotowany makaron, zamieszać, pozostawić na ogniu jeszcze przez minutę, dwie, po czym zdjąć i nakładać na talerze.

 

Danie jest lekkie, a jednak dość wyraziste w smaku poprzez połączenie słodyczy z pikantnością, papryki słodkiej z ostrą.

Oregano naprowadza na smaki włoskie, a łosoś i wino w tle dodają wyrafinowania temu południowemu daniu.

 

Smacznego

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Kremowe i wyraziste
Beata Pszczółka
Subtelne i eleganckie
Jowita Grzeszczyk
Prosto i aromatycznie
Jowita Grzeszczyk
Klasycznie i ze smakiem