Łagodna zupa z soczewicą
Przygotowanie:
Na dowolnej części kurczaka z wodą w ilości mniej więcej 1-1,5 litra ugotować delikatny bulion drobiowy. Kurczaka po ugotowaniu wyjąć, bulion odszumować.
Marchewki umyć, obrać, pokroić w niezbyt dużą w kostkę. Wrzucić do bulionu wraz z soczewicą. Gotować przez 30 minut. Doprawić solą, pieprzem, można dodać też inne przyprawy do smaku.
Wrzucić drobny makaron i razem gotować jeszcze z 10 minut.
Na koniec można dodać kilka łyżek śmietany, wcześniej hartując je odrobiną gorącego płynu, aby się nie zwarzyła. Dzięi śmietanie zupa robi się bardziej kremowa i delikatna, ale można ten składnik pominąć. Wtedy zupa będzie mniej tłusta.
Nakładać na talerze i jeść, póki gorąca. Z każdym gotowaniem robi się bardziej gęsta. To typowe dla włoskich zup, niektóre z nich robią się po odgrzewaniu znacznie lepsze niż zaraz po ugotowaniu. Ta zupa jest tak samo dobra na początku i na końcu.
Smacznego!