Grupa
Łagodna zupa z soczewicą

Łagodna zupa z soczewicą

Składniki:
kawałek kurczaka do ugotowania bulionu
4 marchewki
1/2 szklanki żółtej soczewicy
1/2 szklanki drobnego makaronu
sól, pieprz
można dodać kilka łyżek śmietany
1 godzin
2
0

Przygotowanie:

 

Na dowolnej części kurczaka z wodą w ilości mniej więcej 1-1,5 litra ugotować delikatny bulion drobiowy. Kurczaka po ugotowaniu wyjąć, bulion odszumować. 

 

Marchewki umyć, obrać, pokroić w niezbyt dużą w kostkę. Wrzucić do bulionu wraz z soczewicą. Gotować przez 30 minut. Doprawić solą, pieprzem, można dodać też inne przyprawy do smaku.

 

Wrzucić drobny makaron i razem gotować jeszcze z 10 minut. 

 

Na koniec można dodać kilka łyżek śmietany, wcześniej hartując je odrobiną gorącego płynu, aby się nie zwarzyła. Dzięi śmietanie zupa robi się bardziej kremowa i delikatna, ale można ten składnik pominąć. Wtedy zupa będzie mniej tłusta.

 

Nakładać na talerze i jeść, póki gorąca. Z każdym gotowaniem robi się bardziej gęsta. To typowe dla włoskich zup, niektóre z nich robią się po odgrzewaniu znacznie lepsze niż zaraz po ugotowaniu. Ta zupa jest tak samo dobra na początku i na końcu.

 

Smacznego! 

 

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Romana Bielecka-Krupa
Pełna smaku
Beata Pszczółka
Aromatyczne i pełne smaku
Beata Pszczółka
Prosta i sycąca
Beata Pszczółka
We włoskich barwach