Grupa
Lazania z mięsem mielonym

Lazania z mięsem mielonym

Składniki:
Opakowanie makaronu lazania
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych
pół kilograma mięsa mielonego
sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku
30 sera żółtego do zapiekania, np. mozzarelli lub chedara
150-200 ml gęstej śmietany
1 godzin
2
0

Przygotowanie:

 

Cebulę drobno pokroić, podsmażyć, aż się zeszkli.

Dodać do niej mięso mielone, doprawić.

 

Kiedy mięso przestanie być surowe, dodać pomidory z puszki i razem dusić pod przykryciem, aż smaki się przenikną.

Nie redukować płynów, w lazani zbyt suchy sos nie jest pożądany.

 

W naczyniu do zapiekania układać naprzemiennie plastry makaronu lazania i mięsa z cebulą i pomidorami.

Na spód naczynia wlać trochę oliwy, nie oszczędzać też sosu pomidorowego.

Dbać o to, by płaty makaronu były całe zakryte, w przeciwnym razie w czasie pieczenia wysuszą się i stwardnieją.

 

Na samą górę położyć makaron i zalać mieszanką tartego sera i śmietany.

 

 

Wstawić do piekarnika na mniej więcej 45 minut.

Makaron powinien być miękki, a sos serowy złociście zapieczony.

 

Podawać kilka minut po wyjęciu z piekarnika, bo zaraz na początku wnętrze potrawy jest bardzo gorące.

 

Pyszne.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

4.5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Bona Apetita! Blog kulinarny
Bona Apetita! Blog kulinarny
Włoska prostota i klasyka
Bona Apetita! Blog kulinarny
Pasta i basta!
Jowita Grzeszczyk
Pełne smaku i radości