Lazania z mięsem mielonym
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć, aż się zeszkli.
Dodać do niej mięso mielone, doprawić.
Kiedy mięso przestanie być surowe, dodać pomidory z puszki i razem dusić pod przykryciem, aż smaki się przenikną.
Nie redukować płynów, w lazani zbyt suchy sos nie jest pożądany.
W naczyniu do zapiekania układać naprzemiennie plastry makaronu lazania i mięsa z cebulą i pomidorami.
Na spód naczynia wlać trochę oliwy, nie oszczędzać też sosu pomidorowego.
Dbać o to, by płaty makaronu były całe zakryte, w przeciwnym razie w czasie pieczenia wysuszą się i stwardnieją.
Na samą górę położyć makaron i zalać mieszanką tartego sera i śmietany.
Wstawić do piekarnika na mniej więcej 45 minut.
Makaron powinien być miękki, a sos serowy złociście zapieczony.
Podawać kilka minut po wyjęciu z piekarnika, bo zaraz na początku wnętrze potrawy jest bardzo gorące.
Pyszne.