Luksusowe ciasto gruszkowe
1. W 1/4 szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżki cukru pudru i łyzki mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
2. Przygotować syrop do owoców. Wrzucić do wrzącego gruszki obrane i pokrojone wzdłuż na ćwiartki (gniazda nasienne usunąć).
3. Gdy owoce się zeszklą (5-6 min), wyjąć je łyżką cedzakową i ostudzić.
4. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki - żółtka same - białko odłożyć do miseczki. Wyrobić mikserem.
5. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Zostawić do wyrośnięcia.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć gruszki i ponownie odstawić na 15-20 min.
7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. w temp. 180oC.
8. Przygotować syrop z podanych składników podgrzanych w małym garnuszku do rozpuszczenia się cukru.
9. Gorące ciasto posmarować syropem i pozostawić do ostygnięcia.
Na zdjęciu jest widoczny torcik z pianką. W tej wersji białka nie są dodawane do ciasta tylko ubijane z cukrem i wykładane na ciasto 10 min. przed końcem pieczenia. Ale ta wersja jest mało apetyczna, ponieważ piana nie chce się upiec dobrze ze względu na gruszki i pozostaje w stanie piankowym, co według mnie, pogarsza smak wypieku. Natomiast dodanie ubitych białek do surowego jeszcze ciasta powoduje, że jest ono bardzo puszyste i pulchne. Według mnie (i innych degustatorów) smaczniejsze.