Grupa
Luksusowe ciasto gruszkowe

Luksusowe ciasto gruszkowe

Składniki:
Ciasto:
3/4 szkl. mleka
3 dag świeżych drożdży
2,5 szklanki mąki tortowej
1/2 szkl. cukru pudru
3 jajka
duży cukier waniliowy
szczypta soli
8 dag masła

Owoce:
5 dorodnych gruszek
1,5 szkl. wody
2 kopiaste łyżki cukru
goździk
sok wyciśnięty z połowy cytryny

Syrop:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
odrobina wody (tyle żeby się rozprowadziły produkty)
ok. 1 h
2
0

1. W 1/4 szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżki cukru pudru i łyzki mąki. Zostawić do wyrośnięcia.

2. Przygotować syrop do owoców. Wrzucić do wrzącego gruszki obrane i pokrojone wzdłuż na ćwiartki (gniazda nasienne usunąć).

3. Gdy owoce się zeszklą (5-6 min), wyjąć je łyżką cedzakową i ostudzić.

4. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki - żółtka same - białko odłożyć do miseczki. Wyrobić mikserem.

5. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Zostawić do wyrośnięcia.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć gruszki i ponownie odstawić na 15-20 min.

7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. w temp. 180oC.

8. Przygotować syrop z podanych składników podgrzanych w małym garnuszku do rozpuszczenia się cukru.

9. Gorące ciasto posmarować syropem i pozostawić do ostygnięcia.

 

Na zdjęciu jest widoczny torcik z pianką. W tej wersji białka nie są dodawane do ciasta tylko ubijane z cukrem i wykładane na ciasto 10 min. przed końcem pieczenia. Ale ta wersja jest mało apetyczna, ponieważ piana nie chce się upiec dobrze ze względu na gruszki i pozostaje w stanie piankowym, co według mnie, pogarsza smak wypieku. Natomiast dodanie ubitych białek do surowego jeszcze ciasta powoduje, że jest ono bardzo puszyste i pulchne. Według mnie (i innych degustatorów) smaczniejsze.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Rozkoszna słodycz
Beata Pszczółka
Migdałowe szaleństwo
Beata Pszczółka
Aromatyczne maleństwa
Magdalena Tuła
Pyszne jesienne ciasto, którego przepis zamieszczono w książce "Codzienność w Toskanii" opisywanej ostatnio w innej zakładce.