Grupa
Makaron w czerwieni

Makaron w czerwieni

Składniki:
250 g makaronu (najlepsze będą długie, dość szerokie wstążki)
6 suszonych pomidorów
2 małe czerwone cebule
kieliszek czerwonego wina (najlepiej mocnego w smaku, np. Chianti)
2 łyżki aceto balsamico
1/2 opakowania sera mascarpone
sól, pieprz, oliwa
15 minut
2
1

Przygotowanie:

 

Nastawić wodę na makaron.

Kiedy zawrze, posolić, wrzucić makaron i gotować według czasu na opakowaniu. Mieszać od czasu do czasu.

 

Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną czerwoną cebulę i odrobinę oliwy.

Kiedy zacznie się przysmażać, dodać ocet balsamiczny.

Można wsypać szczyptę brązowego cukru, która skarmelizuje cebulkę i nada potrawie bardziej wyrafinowany smak. Ale to nie jest konieczne. 

 

Suszone pomidory pokroić drobno, dodać do cebuli, podlać czerwonym winem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut, aby smaki się połączyły.

 

Następnie zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień, odparować płyn. 

 

Dodać ser mascarpone, wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić razem na małym ogniu, aby utworzyło sos o kremowej konsystencji i wyrazistym smaku.

 

Makaron odlać i dorzucić na patelnię. Dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.

 

 

Od razu podawać.

 

Jeśli ktoś lubi cvzerwone wino, można popijać podczas jedzenia, wzmacniając jeszcze bardziej smak sosu.

 

Buonissimo. I tyle!

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2

KOMENTARZE:

Autor: Joanna
Jak dla mnie bomba, robiłam wczoraj i jest po prostu pycha

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Majka Puchalska
Zabawne i pyszne
Bona Apetita! Blog kulinarny
Włoska prostota i klasyka
Majka Puchalska
Pełne charakteru
Jolanta Pasek
Penne z tuńczykiem, mozzarellą i czarnymi oliwkami