Makaron w czerwieni
Przygotowanie:
Nastawić wodę na makaron.
Kiedy zawrze, posolić, wrzucić makaron i gotować według czasu na opakowaniu. Mieszać od czasu do czasu.
Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną czerwoną cebulę i odrobinę oliwy.
Kiedy zacznie się przysmażać, dodać ocet balsamiczny.
Można wsypać szczyptę brązowego cukru, która skarmelizuje cebulkę i nada potrawie bardziej wyrafinowany smak. Ale to nie jest konieczne.
Suszone pomidory pokroić drobno, dodać do cebuli, podlać czerwonym winem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
Następnie zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień, odparować płyn.
Dodać ser mascarpone, wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić razem na małym ogniu, aby utworzyło sos o kremowej konsystencji i wyrazistym smaku.
Makaron odlać i dorzucić na patelnię. Dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.
Od razu podawać.
Jeśli ktoś lubi cvzerwone wino, można popijać podczas jedzenia, wzmacniając jeszcze bardziej smak sosu.
Buonissimo. I tyle!