Piramidki z bakłażanem pieczonym
Przygotowanie:
Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości ok. centymetra.
Wrzucić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dzięki czemu nie trzeba dodawać oliwy.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180-200 stopni, ok. pół godziny, w połowie czasu przewracając plastry na drugą stronę.
Kiedy bakłażan upiecze się i lekko zbrązowieje, wyciągamy.
Mozzarellę kroimy na plastry.
Układamy piramidki złożone z dwóch plastrów bakłażana, dwóch plastrów mozzarelli i dwóch kawałków łososia (układane naprzemiennie). Wyższe będą trudne do przekrojenia. Na wierzchu robimy plamkę z crema di aceto balsamico.
Obok układamy kilka przekrojonych na pól pomidorków koktajlowym „zaplamionych” odrobiną sosu pesto.
Przekąska, choć przygotowana z pieczonego bakłażana, ma charakter przekąski na zimno i nie trzeba jej podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Ale kto by się powstrzymał!
Smacznego