Grupa
Piramidki z bakłażanem pieczonym

Piramidki z bakłażanem pieczonym

Składniki:
1 bakłażan średniej wielkości
1 kula sera mozzarella
Kilka niedużych kawałków wędzonego łososia
Pomidorki koktajlowe
Sos pesto
Crema di aceto balsamico
50 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości ok. centymetra.

 

Wrzucić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dzięki czemu nie trzeba dodawać oliwy.

 

Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180-200 stopni, ok. pół godziny, w połowie czasu przewracając plastry na drugą stronę.

Kiedy bakłażan upiecze się i lekko zbrązowieje, wyciągamy.

 

Mozzarellę kroimy na plastry.

 

Układamy piramidki złożone z dwóch plastrów bakłażana, dwóch plastrów mozzarelli i dwóch kawałków łososia (układane naprzemiennie). Wyższe będą trudne do przekrojenia. Na wierzchu robimy plamkę z crema di aceto balsamico.

 

Obok układamy kilka przekrojonych na pól pomidorków koktajlowym „zaplamionych” odrobiną sosu pesto.

 

Przekąska, choć przygotowana z pieczonego bakłażana, ma charakter przekąski na zimno i nie trzeba jej podawać natychmiast po przyrządzeniu.

 

Ale kto by się powstrzymał!

Smacznego

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Wyrazista i elegancka w smaku
Beata Pszczółka
Włoska klasyka
Beata Pszczółka
Małe elegantki
Beata Pszczółka
Aromatyczne i pełne smaku