Grupa
Schiacciata

Schiacciata

Składniki:
30 g świeżych drożdży lub 2,5 łyżeczki suszonych
125 ml letniej wody (43stopnie)
1/2 łyżeczki cukru
400 g mąki - nie mam informacji jakiej - myślę, że pszenna 650 będzie ok.
1/2 łyżecki soli
75 ml oliwy plus oliwa do skropienia po upieczeniu (obowiązkowo)
125 ml zimnej wody
gruboziarnista sól
ja dodałam do ciasta jeszcze łyżkę suszonego rozmarynu
1
0

Przygotowanie:

 

Drożdże dokładnie wymieszaj w małej miseczce z letnią wodą i cukrem. Odstaw na około 5 minut, by wyrosły.


Mąkę wsyp do dużej miski.

Zrób zagłębienie w samy środku, przełóż do niego drożdże.

Dodaj sól i 2 łyżki oliwy.

Kolistym ruchem wymieszaj składniki w zagłębieniu, następnie stopniowo zacznij łączyć z mąką.

W połowie pracy wlej zimną wodę.

Wyrabiaj tak długo, aż utworzysz zwartą kulę.


Ciasto przenieś na lekko oprószoną mąką stolnicę lub blat i ugniataj 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Ciasto ponownie uformuj w kulę i przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj czystą, wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 - 2,5 godziny, by podwoiło swoją objętość.


Blachę do pieczenia o wymiarach 26x37 cm lekko wysmaruj tłuszczem.

 

Wyrośnięte ciasto lekko przyklep, a następnie przełóż z powrotem na oprószoną mąką stolnicę.

Wyrabiaj je znów przez kilka minut.

Powinno być bardzo elastyczne i szybko wracać do poprzedniego kształtu, gdy naciśniesz je palcami.

 

Po rozwałkowaniu do odpowiedniej wielkości przenieś je na blachę.

Przykryj czystą wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, by ponownie wyrosło.

 

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.


Czubkami palców zrób w cieście dołki co 4 cm.

Polej po wierzchu pozostałą oliwą, oprósz gruboziarnistą solą.


Chleb piecz 25-30 minut, aż ładnie się przyrumieni.

Wyjmij z piekarnika i skrop dodatkową oliwą. Przełóż z formy na deskę i pokrój w kwadraty.

Można go przechowywać po dokładnym owinięciu do 2 dni i podawać po podgrzaniu lub w temperaturze pokojowej.

Bona Apetita!

 

 

UWAGA!

Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje na swoim blogu Dobrawa, zajrzyj tutaj:

http://bonaapetita.blogspot.com

Schiacciata
Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Ciasteczka o smaku parmezanu
Jolanta Pasek
Frittata z cukinią i mozarellą
Romana Bielecka-Krupa
Aromatyczna i prosta
Beata Pszczółka
Małe elegantki