Schiacciata
Przygotowanie:
Drożdże dokładnie wymieszaj w małej miseczce z letnią wodą i cukrem. Odstaw na około 5 minut, by wyrosły.
Mąkę wsyp do dużej miski.
Zrób zagłębienie w samy środku, przełóż do niego drożdże.
Dodaj sól i 2 łyżki oliwy.
Kolistym ruchem wymieszaj składniki w zagłębieniu, następnie stopniowo zacznij łączyć z mąką.
W połowie pracy wlej zimną wodę.
Wyrabiaj tak długo, aż utworzysz zwartą kulę.
Ciasto przenieś na lekko oprószoną mąką stolnicę lub blat i ugniataj 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Ciasto ponownie uformuj w kulę i przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj czystą, wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 - 2,5 godziny, by podwoiło swoją objętość.
Blachę do pieczenia o wymiarach 26x37 cm lekko wysmaruj tłuszczem.
Wyrośnięte ciasto lekko przyklep, a następnie przełóż z powrotem na oprószoną mąką stolnicę.
Wyrabiaj je znów przez kilka minut.
Powinno być bardzo elastyczne i szybko wracać do poprzedniego kształtu, gdy naciśniesz je palcami.
Po rozwałkowaniu do odpowiedniej wielkości przenieś je na blachę.
Przykryj czystą wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, by ponownie wyrosło.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Czubkami palców zrób w cieście dołki co 4 cm.
Polej po wierzchu pozostałą oliwą, oprósz gruboziarnistą solą.
Chleb piecz 25-30 minut, aż ładnie się przyrumieni.
Wyjmij z piekarnika i skrop dodatkową oliwą. Przełóż z formy na deskę i pokrój w kwadraty.
Można go przechowywać po dokładnym owinięciu do 2 dni i podawać po podgrzaniu lub w temperaturze pokojowej.
UWAGA!
Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje na swoim blogu Dobrawa, zajrzyj tutaj: