Grupa
Spaghetti z winnym groszkiem

Spaghetti z winnym groszkiem

Składniki:
250 g makaronu spaghetti
2 plastry boczku
250 g groszku mrożonego
pół kieliszka czerwonego wina
pół puszki pomidorów
łyżka serka mascarpone (nieobowiązkowo)
oliwa
sól, pieprz
20 minut
13
0

Przygotowanie:

 

Nastawić wodę na makaron. Kiedy woda zawrze, posolić ją i wrzucić makaron. Zamieszać i zostawić do gotowania.

 

W tym czasie pokroić boczek w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę.

 

Kiedy boczek podsmaży się, dodać na patelnię wino i groszek mrożony. Przykryć, dusić przez dziesięć minut na niewielkim ogniu.

 

Gdy groszek będzie miękki, dodać pomidory. Pozostawić bez przykrycia kilka minut, aby zredukować nadmiar płynu. Doprawić solą i pieprzem. 

 

Można dodać łyżkę sera mascarpone, który zagęści sos i sprawi, że będzie on bardziej kremowy. Ale można ominąć ten krok.

 

Ugotowany al dente makaron wrzucić na patelnię, dokładnie wymieszać z sosem. Przez minutę pozostawić na małym ogniu, następnie zdjąć i nakładać na talerze.

 

Cieszyć się smakiem.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 13
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Bona Apetita! Blog kulinarny
Pasta i basta!
Jowita Grzeszczyk
Oryginalny, intensywny smak
Jowita Grzeszczyk
Treściwie i gorąco
Beata Pszczółka
Subtelne i eleganckie