Spaghetti z winnym groszkiem
Przygotowanie:
Nastawić wodę na makaron. Kiedy woda zawrze, posolić ją i wrzucić makaron. Zamieszać i zostawić do gotowania.
W tym czasie pokroić boczek w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę.
Kiedy boczek podsmaży się, dodać na patelnię wino i groszek mrożony. Przykryć, dusić przez dziesięć minut na niewielkim ogniu.
Gdy groszek będzie miękki, dodać pomidory. Pozostawić bez przykrycia kilka minut, aby zredukować nadmiar płynu. Doprawić solą i pieprzem.
Można dodać łyżkę sera mascarpone, który zagęści sos i sprawi, że będzie on bardziej kremowy. Ale można ominąć ten krok.
Ugotowany al dente makaron wrzucić na patelnię, dokładnie wymieszać z sosem. Przez minutę pozostawić na małym ogniu, następnie zdjąć i nakładać na talerze.
Cieszyć się smakiem.