Grupa
Sycylijskie bucatini z krewetkami
Danie ostre.

Sycylijskie bucatini z krewetkami

Składniki:
1/2 paczki makaronu bucatini
1 puszka pomidorów pelati, całych
300 g krewetek tygrysich
4 fileciki anchois
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chili bez pestek
2 łyżki śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta cynamonu
łyżeczka plaska cukru
sól, pieprz
30 g parmezanu
listki bazylii do dekoracji
15 minut
2
0

Przygotowanie:


Ugotować makaron.

 

W tym czasie zrobić sos:

 

Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić pokrojoną papryczkę i fileciki anchois , poddusić dosłownie chwilę, aż fileciki się rozpadną.


Dodać puszkę pomidorów, lekko je rozgnieść, dodać rozgnieciony czosnek, gotować na mocnym ogniu, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.


Dodać cukier, cynamon, sól, pieprz, śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.

 

Dodać krewetki i gotować chwilę, aż się lekko zwiną.


Ugotowany i odcedzony makaron polać sosem, posypać parmezanem, udekorować listkami bazylii.

Czas przygotowania: 15 min. Czas rozkoszowania się smakiem: według uznania :))))

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Romana Bielecka-Krupa
Pikantne i aromatyczne
Jowita Grzeszczyk
Szybkie i aromatyczne
Magdalena Tuła
Prosty i pyszny makaron dla wielbicieli czosnku i aromatycznej oliwy z oliwek. Zawsze się udaje.
Romana Bielecka-Krupa
Zmysłowa przyjemność