Trochę inne TIRAMISU
To jest porcja przewidziana na klasyczną prostokątną blaszkę. Jak już wspomniałam, jest to wariacja na temat klasycznego tiramisu. Smakiem nie ustępuje oryginałowi a może stanowić ciekawe urozmaicenie popołudniowej kawy.
1. Białka ubić na sztywną pianę. dodać 1/3 szkl. cukru i ubijać dalej.
2. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, pod koniec ubijania dodając stopniowo suchą rozpuszczalną kawę oraz wodę.
3. Na masę żółtkową wyłożyć ubite białka, a następnie obydwie przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do formy i piec 35 min. w temp. 175 oC. Kiedy ostygnie przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę:
1. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i zostawić do ostygnięcia.
2. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixami, dodać do niej serek mascarpone.
3. Na koniec wlać ostudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Składanie ciasta:
1. Dwa blaty nasączyć alkoholem.
2. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy i posypać łyżką kawy naturalnej.
3. Położyć na niego drugi blat ciasta i oprószyć go pozostałą kawą.
4. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę serową, wyrównać powierzchnię i posypać startą czekoladą.
Masa szybko zastyga więc z tym przekładaniem trzeba się spieszyć. Najlepiej wcześniej przekroić ciasto, nasączyć i jedno posypać kawą, a dopiero później brać się za przygotowanie masy.