Grupa
Trochę inne TIRAMISU

Trochę inne TIRAMISU

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
8 łyżek wody zimnej

Masa:
1/2 kg serka mascarpone
1/2 l śmietany 30%
3 opakowania śmietan - fixu
1 cukier waniliowy
1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo:
kilka kostek gorzkiej czekolady
100 ml koniaku lub rumu
2 łyżki zmielonej kawy naturalnej
Około 60
1
0

To jest porcja przewidziana na klasyczną prostokątną blaszkę. Jak już wspomniałam, jest to wariacja na temat klasycznego tiramisu. Smakiem nie ustępuje oryginałowi a może stanowić ciekawe urozmaicenie popołudniowej kawy.

 

 

1. Białka ubić na sztywną pianę. dodać 1/3 szkl. cukru i ubijać dalej.

2. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, pod koniec ubijania dodając stopniowo suchą rozpuszczalną kawę oraz wodę.

3. Na masę żółtkową wyłożyć ubite białka, a następnie obydwie przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Wszystko razem delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do formy i piec 35 min. w temp. 175 oC. Kiedy ostygnie przekroić na dwa blaty.

 

Przygotować masę:

1. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i zostawić do ostygnięcia.

2. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixami, dodać do niej serek mascarpone.

3. Na koniec wlać ostudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać.

 

Składanie ciasta:

1. Dwa blaty nasączyć alkoholem.

2. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy i posypać łyżką kawy naturalnej.

3. Położyć na niego drugi blat ciasta i oprószyć go pozostałą kawą.

4. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę serową, wyrównać powierzchnię i posypać startą czekoladą.

 

Masa szybko zastyga więc z tym przekładaniem trzeba się spieszyć. Najlepiej wcześniej przekroić ciasto, nasączyć i jedno posypać kawą, a dopiero później brać się za przygotowanie masy.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Kawowe maleństwo z duszą
Magdalena Tuła
Mocny alkohol o silnym aromacie mięty, przydatny w czasie długiego biesiadowania przy obficie zastawionym stole.
Marta Kucharska
Niebo w gębie
Romana Bielecka-Krupa
Włoskie faworki