Ten region to tak naprawdę dwa regiony w jednym, stąd kuchnia tej części Włoch nie jest zbyt jednorodna. Trydent pierwotnie był dość ubogą krainą, jadało się tam pożywnie, ale po chłopsku, prosto. Dopiero gdy w XVI w Trydencie zwołano sobór, zjechało się tam mnóstwo kucharzy, którzy przygotowywali wykwitnę dania. Gdyby wszystko skończyło się szybko, pewnie wydarzenie nie wpłynęłoby na miejscową kuchnię, ale Trydent trwał kilka lat, trudno więc było uniknąć mieszania się wpływów. Z czasem dotarły tu też smaki weneckie i habsburskie.
Z kolei Górna Adyga zawsze była bardzo alpejska, bardziej północna w upodobaniach kulinarnych. Sporo w niej wpływów austro-węgierskich. Lokalne menu może się Polakom wydawać chwilami dziwnie znajome, bo zjeść tu można i kapustę, i ziemniaki, łatwo o wszelkie kluchy i solidne mięsa. Ale to wszystko ma jednak szlif włoski, w koncu wciąż jesteśmy w Italii.
Neapolitańczyk bardzo by się zdziwił kiszoną kapustą, którą się tu jada, bo to mało włoski przysmak. Dziś wprawdzie nie kisi się jej w domach, ale bez najmniejszego problemu można ją kupić w tutejszych sklepach. W menu można nawet spotkać kapuśniak na kiszonej kapuście (zuppa di crauti).
Ziemniaki przetwarzane są na różne sposoby, najczęściej przybierają postać gnocchi, knedli, rozmaitych klusek. A do tego mnóstwo chleba, pod każdą postacią i w najdziwniejszych połączeniach. Bardzo chętnie chleby są przyprawiane aromatycznymi ziołami, popularne są chlebki z kminkiem, koprem włoskim, anuzem czy kozieradką. Wśród miejscowych chlebków prym wiodą niezbyt włosko zwany twardy Schuttelbrot, Vorschlag z mąki żytniej i pszennej czy Paarl z mąki żytniej na rozczynie. Chleb dodaje się też ciasta na knedle, popularne są na przykład knedle z pszennym pieczywem, cebulą i natką pietruszki.
Miłośnicy serów muszą spróbować sera Asiago. Certyfikat DOC ma od 1978 r. To niezbyt tłusty ser o różnej intensywności w zależności od długości dojrzewania. Asiago pressato dojrzewa od 20 do 40 dni, ma łagodny smak, sprawdza się w roli samodzielnej przekąski. Asiago a meczano - dojrzewa około trzech miesięcy, a Asiago vecchio około roku. Oba mają mocniejszy smak, można je położyć na desce serów lub używać jak parmezanu, jako dodatek do różnych potraw.
Ponieważ region leży na północy, nie może dziwić obecność na tutejszych stołach polenty. W alkoholach dominuje piwo. A wśród owoców jabłka. Dlatego na deser warto zamówić północy, alpejski strudel jabłkowy bądź nieco bardziej włoskie w charakterze fritelle z jabłkami.
KOMENTARZE:
You might be you need more instruction conducting a search will bring together many helpful opinions in [url=http://themes.oxcandystore.com/groups/41845]oakley aviators cheap[/url]
classified ad writing.Your day before, there was some look at an idea called fluids.One cool feature of satellite radio is you will observe the name of the artist playing in addition to the song title.These types of offers DON? T has to be the same offers this John is promoting.Any manufacturing of L-Arginine lowers with age and a lot of professionals imagine this.
It is hypothesized that the babies do understand loads of things before birth.Other a example of service oriented offerings tend to be online website maintenance, files backup, etc.Don't get your business started while thinking that there's no way you could succeed with it.In any case may be the Sarasa developed into the "Gosuke Sarasa " in 1889 on the work of a breeder named Kunizou Hiroi often known as Utogi ni Gosuke (Utogi from farm of Gosuke).Which is way better than giving a variety of that they won't use and also care about much.
Reckon I should've expected that of Rusty; several rice he put 137 stitches inside a Doberman after the encounter dog had foolishly came into my brother's garden and started chasing approximately my 4-year-old niece.Replacing Arrival-Departure Document An individual Form I-102 should be filed by everyone who is seeking any immigration benefit.To expect a rock guitar down the middle of a church organ.Take the actual step and throw a product extra: Clients feels satisfied and appreciates good customer service network when they realize that their customer support agent is going that extra mile to attend to their wants.Some ingredients Extenze features include Ginkgo Biloba, L-Arginine, Yohimbe cause, Tribulus, Maca extract, Mura Puama, together with Zinc.
Related Articles
Countless other ideas exist as to how kids may make money.Bigger a unique place on this web site driven, speedy growing company.united states MySpace Comments Yamaha YPG-635 - Should You end up picking A Yamaha Piano Keyboard In your fake oakley sunglasses
Next Purchase.Choosing your lawyer can be troublesome, especially if a people doesn? t have any experience in this region.For the Author In addition, you ought to ensure that you do something about a reputable insurance professional, who specializes in Long-Stay Travel insurance Policies.
Every family can decide whenever a child is ready for spending money.Tinkering with other children in an outdoors environment also puts individuals in unique situations where weather resistant learn to work through other children and are up against the small challenges that are included with doing so.* The 20-35 generation spoke about this essentially the most (36%), followed by the +65 generation (26%).When dog attempts Boxer following, say "No" firmly and not punish him.I guarantee that going barefoot? ll be prominent over the dial and easy to pay attention.
And this I found:? Give us 60 seconds? Traditional Irish Bagpipe Ireland in europe Jig E-Flat Major as well as Irish ballad for bagpipes? The river is wide? E-Flat Significant.It is a personal thing, everyone is unique in how they create.These are many of the things you must take into account while hiring a felony lawyer.You, as human beings, commonly are not always perfect, but if you remember the fact that you are a role model for one's kids and then pay close attention to, "Is this how I want them to act.Some individuals may pretend to be others to obtain jobs, for example.
Related Articleshttp://uzoff.org/smf/index.php?topic=465952.new#new
http://www.sultanahmetgrup.org/ilanlar/index.php?topic=1691473.new#new
http://forums.yorracing.com/viewtopic.php?f=26&t=29554
http://forums.marvelcrusaders.com/index.php?topic=1774430.new#new
http://animschool.takbb.com/showthread.php?tid=218011
http://forum.rebitec.fr/viewtopic.php?f=13&t=311062
http://dhakagsm.net/index.php?topic=263290.new#new
http://www.pxdoudou.com/thread-15972-1-1.html
http://www.thaiforexsystem.com/index.php/topic,681800.new.html?PHPSESSID=cd0fa76f229acee0dc820796ecff13d1#new
http://bbs.sqwomen.org/forum.php?mod=viewthread&tid=17384&extra=
http://www.applejia.com/thread-14039-1-1.html
http://cwl520.com/forum.php?mod=viewthread&tid=933218&extra=
http://milk-weather.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=1577266
http://www.gmdjk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4505&extra=
http://eestivanemad.ee/forum/viewtopic.php?f=2&t=1194185
DODAJ KOMENTARZ
-
Recenzje książek kulinarnych
- Annie Hawes, Extra Virgin
- Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
- Beth Elon, Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach.
- Frances Mayes, Codzienność w Toskanii
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto. Miłość w Umbrii.
- Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
- Suzanne Carreiro, Sekrety domowej kuchni Włochów
- Matthew Fort, Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Marlena de Blasi, Smaki południowej Italii
- Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe
- 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
- Cristina Bottari, MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska
- Laura Zavan, Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
- Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
- Beth Elon, Smakując Toskanię
- Penelope Green, Na północ od Capri
- Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii
- Matthew Fort, Apetyt na Italię
- Frances Mayes, Pod słońcem Toskanii
- David Shalleck, Erol Munuz, Śródziemnomorskie lato
- Donna Leon, Roberta Pianaro, Szczypta Wenecji, czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
- Dave deWitt „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”
- Małgorzata Caprari „Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących”
- Diane Holuigue „Księga smaków Toskanii”
- Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
- Tessa Capponi-Borawska “Moja kuchnia pachnąca bazylią”
- Nigella Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”
- Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
- Elena Kostioukovitch „Sekrety włoskiej kuchni”
- Jamie Oliver „Włoska wyprawa Jamiego”
-
Produkty włoskie
- Brunello di Montalcino
- Ricotta
- Liquore Strega
- Szynka San Daniele
- Mascarpone
- Limoncello
- Pecorino
- Lardo
- Radicchio
- Szparagi
- Guanciale
- Nebbiolo
- Branzino
- Grappa
- Cantucci
- Roszponka
- Oregano
- Rozmaryn
- Bazylia
- Gorgonzola
- Fenkuł
- Bakłażan
- Soczewica
- Mozzarella
- Farro
- Karczochy
- Chianti
- Oliwa z oliwek, smak południowego szczęścia
- Pikantny charakter parmezanu
- Królowa rukola
-
Kuchnie regionalne
- Kuchnia Sardynii
- Kuchnia Apulii
- Kuchnia Abruzji i Molise
- Kuchnia Doliny Aosty
- Kuchnia Marche
- Kuchnia Trydentu - Górnej Adygi
- Kuchnia Piemontu
- Kuchnia Ligurii
- Kuchnia Friuli - Wenecji Julijskiej
- Kuchnia Lombardii
- Kuchnia Sycylii
- Kuchnia Wenecji
- Kuchnia Kampanii
- Kuchnia Kalabrii
- Kuchnia Toskanii
- Kuchnia Umbrii
- Kuchnia Lacjum
- Kuchnia Emilii-Romanii